Expertul in relatii internationale Valentin Naumescu considera ca fotografiile in care liderul PSD Liviu Dragnea apare alaturi de membri ai echipei presedintelui ales al SUA, Donald Trump, nu au semnificatie politica in acest moment.

Liviu Dragnea si Michael FlynnFoto: Facebook - Liviu Dragnea

"Sunt intalniri si fotografii foarte firesti intr-un context de ceremonie de investire. Se fac astfel de lucruri, sunt zeci, sute de mii de fotografii, nu trebuie acordata in acest moment niciun fel de semnificatie politica, este un moment protocolar" - a spus joi conf. dr. Valentin Naumescu.

El a precizat ca reprezentarea oficiala a Romaniei la ceremonia de investire a lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA va fi asigurata de ambasadorul roman la Washington, George Maior, nu de seful Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

"Exista o reprezentare oficiala a statelor la nivel de ambasador si sigur ca exista si invitati care pot veni pe filiera unor invitatii din partea Comitetului de Organizare, lucrul acesta este firesc, nu trebuie sa surprinda pe nimeni si nici nu trebuie atribuite semnificatii politice acestor lucruri" - a explicat Naumescu, chestionat de HotNews.

Reamintim ca presedintele PSD Liviu Dragnea s-a deplasat la Washington, pentru a participa la ceremonia de investire a lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA, la inviatia lui Elliot Broidy, vicepresedinte pentru Finante al Comitetului de Inaugurare a Presedintelui SUA.

Dragnea a postat pe Facebook fotografii in care apare alaturi de demnitari americani, printre care Michael Flynn, viitorul consilier pentru securitate națională în noua Administrație Trump.

Referitor la traiectoria politicii externe a SUA in viitoarea Administratie Donald Trump, Valentin Naumescu este de parere ca, in ciuda unui discurs al viitorului presedinte american in linie cu cel avut in campania electorala, membrii echipei sale guvernamentale ar putea sa pastreze anumite linii din Administratia Obama.

Valentin Naumescu

Valentin Naumescu

Foto: Arhiva personala

"As face distinctie intre aspectele sau datele preliminare care vizeaza activiatea trecuta a membrilor echipei Trump si modul in care ei s-au comportat la audieri. Daca exista aspecte discutabile sau interpretabile in ceea ce priveste trecut unora dintre ei, colaborarea cu regimul Putin, primirea vreunei distinctii din parea statului rus, trebuie totusi spus ca la audieri in fata Congresului SUA - si e vorba aici mai ales de pozitiile-cheie care ne intereseaza pe noi, Departamentul de Stat, Departamentul Apararii, CIA - toti cei propusi s-au comportat bine si foarte bine. Exista o distinctie pe care vreau sa o fac: audierile au fost incurajatoare" - spune Naumescu.

"S-ar putea sa vedem o administratie care sa functioeze pe doua niveluri, presedintele si Guvernul. Presedintele sa aiba discursuri de un anuit tip, care sa il relegitimeze pe el in fata alegatorilor. Si aici Donald Trump nu se va putea distanta foarte tare nici dupa investire, pentru ca la ei legitimitatea democratica este foarte importanta. Cel putin trebuie sa spui, sa nu te dezici de ceea ce ai promis in campanie. Dar comportamnetul efectiv al Administratiei Trump e dat de ministri, de secretari. S-ar putea sa avem doua niveluri - discursul la varf de o anumita natura si practica politic-administrativa a departamentelor, a celor care conduca ceste departamente sa marcheze anumite elemente de continuitate" - a mai spus expertul.

Valentin Naumescu a facut aceste declaratii, joi, la Bucuresti, unde si-a lansat, la sediul Bancii Nationale, volumul pe care l-a coordonat, "Criza Uniunii Europene si ordinea globala in era Trump", aparut la Editura Trei.