Presedintele Klaus Iohannis l-a decorat miercuri pe presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Aurel Vainer, cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Comandor, informeaza Agerpres. Seful statului a afirmat ca presedintele FCER a contribuit, dupa 1989, la revigorarea comunitatilor evreiesti din Romania si la promovarea dialogului interetnic si interconfesional.

Aurel Vainer, decorat de IohannisFoto: Presidency.ro

"V-ati nascut intr-o mica localitate din Moldova, intr-o familie cu multi copii, care v-a dat puternice radacini iudaice si ati copilarit intr-o Romanie framantata de agresiuni interne si externe, marcata de antisemitism si indoliata de cruzimile Holocaustului. Cu toate acestea, nu v-ati pierdut nicio clipa dragostea fata de pamantul natal. V-ati petrecut tineretea intr-o societate a fariseismului care v-a privat de o viata comunitara normala, de multi dintre apropiati, prieteni si membri ai familiei. Cu toate acestea, dorinta de a fi util oamenilor v-a facut un apreciat specialist in domeniul stiintei economice. Ca si multor altora, viata vi s-a schimbat odata cu Revolutia din 1989. Ati devenit un contributor important la revigorarea comunitatilor evreiesti din Romania si un promotor al dialogului interetnic si interconfesional din tara noastra", a declarat Iohannis, in cadrul ceremoniei de decorare de la Palatul Cotroceni.

Seful statului a adaugat, totodata, ca, in cele trei mandate de parlamentar, Vainer a reprezentat "o adevarata placa turnanta a dialogului politic".

La randul sau, Aurel Vainer a multumit pentru inalta distinctie primita si a spus ca si pe mai departe va milita "pentru dezvoltarea relatiilor dintre minoritatile nationale si poporul roman in totalitatea sa".

Vainer a adaugat iubeste ca Romania, dar nu si-a uitat niciodata "originile stravechi" si, de aceea, respectul pentru tara sa natala, Romania, a fost insotit de respectul fata de Israel.