Actorul Ion Besoiu, cunoscut pentru roluri din filme ca "Toate panzele sus" si "Bucuresti Non Stop", a murit miercuri, la varsta de 85 de ani, a confirmat pentru News.ro un reprezentant al Uniunii Teatrale din Romania. Actorul era internat la un spital din Bucuresti.

Ion BesoiuFoto: Agerpres

UPDATE 13.36 Trupul neinsufletit al actorului va fi depus, vineri, la Teatrul Bulandra din Bucuresti, iar inmormantarea va avea loc sambata, a declarat Alexandru Darie, directorul institutiei teatrale.

"Va fi depus la noi. Probabil ca vineri vom suspenda spectacolul de la Izvor si il vom depune la noi. Sambata e inmormantarea", a spus Darie.

Actorul era internat de mai mult timp la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu din Bucuresti si, in ultimele zile, in sectia de Terapie Intensiva a institutiei, starea sa fiind foarte grava.

Ion Besoiu s-a nascut la 11 martie 1931, la Sibiu, si a absolvit Academia de Teatru si Muzica din Sibiu.

A debutat in 1950, dar consacrarea a venit dupa turnarea filmului "Toate panzele sus", in regia lui Mircea Muresan, unde i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu si Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, dupa care s-a mutat la Bucuresti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" si a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestui teatru.

"Multumesc poporului meu care m-a apreciat si m-a urmarit de-a lungul atator ani", declara Ion Besoiu la implinirea varstei de 85 de ani.

In 2002, a primit Premiul de excelenta al Cinematografiei Romane.

In 2001, a fost declarat cetatean de onoare al orasului Sibiu, in care s-a nascut. Ion Besoiu era presedinte executiv al Fundatiei "Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt", asociatie care ii ajuta pe tinerii talentati si care ofera premii etnografilor.