Miscare - surpriza a presedintelui Klaus Iohannis, care a mers miercuri la sedinta de guvern la care, potrivit surselor HotNews.ro, urma sa fie adoptata o Ordonanta de Urgenta de dezincriminare a unor infractiuni si o Ordonanta de gratiere a unor infractiuni. Iohannis a anuntat la inceperea sedintei pe care o prezideaza la aceasta ora ca premierul Grindeanu i-a promis ca Ordonanta de gratiere si cea de modificare a codurilor penale nu vor fi adoptate azi. Iohannis a mai spus ca aceste ordonante (al caror text e tinut secret) trebuie intai dezbatute public.

Klaus Iohannis si Sorin Grindeanu la sedinta de GuvernFoto: Captura YouTube

Evenimentele zilei, LIVETEXT:

11.06: A fost una dintre cele mai scurte sedinte de guvern: a durat doar circa 35 de minute

11.01 Sedinta executivului s-a incheiat iar seful statului a parasit Palatul Victoria. Iohannis are programata la ora 12.00intalnirea cu ambasadorii acreditati la Bucuresti.

10.08: Ordinea de zi a sedintei de guvern a fost transmita presei de biroul de presa al guvernului in timp ce vorbea Klaus Iohannis. Ea a fost secreta pana la acel moment. Ordinea de zi poate fi acum consultataAICI.

10.01: Klaus Iohannis: Sunt doi elefanti in camera si nimeni nu vorbeste despre ei: Ordonanta de gratiere si cea de modificare a codurilor penale. Evident ca si despre ele am discutat cu premierul de dimineata, mi-a spus ca discutia avusese loc cu anumiti colegi din guvern.

El mi-a spus ca nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentara aceste chestiuni. Subliniez si sper sa fiu in asentimentul premierului, s-a angajat ca aceste chestiuni sa nu fie bagate peste noapte in nici o sedinta de guvern.

Sa fie puse in transparenta, sa fie date spre consultare tuturor entitatilor prevazute de lege, CSM, organizatii profesionale, organizatii ale judecatorilor si, bineinteles, opiniei publice

Este obligatoriu sa discutam aceasta chestiuni. Domnul premier analizase aceste chestiuni si astfel a fost posibil sa ajungem la un consens. Dorim amandoi sa consolidam statul de drept.

10.00:Premierul Sorin Grindeanu: Aveti ordinea de azi. Ca sa eliminam orice discutie, noi discutam despre lucruri aflate pe ordinea de zi. Asa ca tot ce e trecut pe ordinea de vom discuta punct cu punct.

In general e vorba de constructia bugetara, OUG si HG. De asemenea, e o HG pentru 23 ianuarie ca zi libera, sa se faca punte cu ziua libera de 24.

V-as ruga, domule ministru al finantelor, sa trimitem legea bugetului de stat catre Parlament

9.58: Klaus Iohannis: Avem o premiera astazi. E prima data cand particip la o sedinta de Guvern. Am decis in aceasta dimineata sa fac o vizita domnului prim-ministru. Am avut o discutie foarte aplicata, foarte serioasa si cu concluzii consensuale, dupa care domnul prim-ministru m-a invitat sa particip si sa prezidez aceasta sedinta de Guvern. Dati-mi voie sa va spun ca sunt foarte multumit de felul in care va faceti cu totii datoria si pentru mine este nu doar o placere, ci si o onoare sa fiu aici impreuna cu dumneavoastra. In ceea ce priveste concluziile discutiei pe care am avut-o cu domnul prim-ministru mai devreme, as prefera sa il las pe dansul sa detalieze aceste lucruri.

9.57: Grindeanu: Salut prezenta presedintelui Iohannis la sedinta de guvern ordinara.

9.55 Iohannis, Grindeanu si Iordache au intrat in sala de sedinte. Seful statului s-a asezat langa premier.

9.46 Nici pana la aceasta ora Guvernul nu a transmis presei ordinea de zi a sedintei, lucru neobisnuit. Ordinea de zi include actele normative care ar urma sa fie discutate.

9.35 Ministrii s-au strans in sala de sedinte. Iohannis si Grindeanu au o discutie inainte de inceperea sedintei de guvern, potrivit Digi 24. La aceasta intalnire participa si ministrul justitiei, Florin Iordache.

9.26: Schimbare de tactica la Guvern: ziaristii au fost anuntati ca nu vor mai fi declaratii la inceputul sedintei, asa cum se intampla de obicei

9.23: Iohannis a ajuns la Guvern

Context:

Presedintele are dreptul sa prezideze sedintele de Guvern, potrivit Constitutiei, in anumite circumstante. Astfel, articolul 87 din Constitutie arata ca presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii. De asemenea, presedintele prezideaza sedintele Guvernului la care participa.

Pana la acest moment, guvernul nu a facut publica lista actelor normative pe care urmeaza sa le dezbata in sedinta care incepe la ora 9.30. Este o conduita atipica; in ultimul an, dar si la precedentele sedinte ale guvernului Grindeanu, serviciul de presa al Executivului facand publica lista cu o zi sau macar cateva ore inainte de sedinta.

Sedinta de azi a guvernului ar fi urmat sa fie condusa de vicepremierul Sevil Shhaideh, careia premierul i-a delegat atributiile pentru ca el merge impreuna cu Liviu Dragnea la ceremoniile de inaugurare a lui Donald Trump.

E pentru prima oara cand Iohannis merge la o seditna de guvern.