Efectele “rateurilor” in respectarea normelor comunitare si neregulilor din diferite domenii, care au “zdruncinat” relatia Romaniei cu Uniunea Europeana in 2007, se vor resimti puternic in prima jumatate a anului viitor. In functie de cum vor reactiona autoritatile de la Bucuresti, rezultatele pot fi pozitive sau vor solda in sanctiuni usturatoare pentru statul roman.

Informatia pe scurt:

  • In ianuarie, este asteptat un raport dur in domeniul justitiei, urmand ca in vara lui 2008 sa fie luata decizia activarii, sau nu, clauzei de salvgardare.
  • Tot in ianuarie, Guvernul trebuie sa transmita la Bruxelles decizia de modificare (sau nu) a taxei auto, in functie de care Romania ar putea fi actionata la Curtea Europene de Justitie.
  • In februarie, parlamentul va discuta o lege in domeniul telecomunicatiilor, decisiva pentru declansarea altei proceduri de “infringement”.
  • Tot la sfarsitul lui februarie ar trebui sa inceapa platile directe pentru fermieri, dupa ce Guvernul a scapat ca prin urechile acului de clauza de salvgardare.

Suspiciuni de acordare a unor ajutoare de stat ilegale, in trei tranzactii

Comisia Europeana (CE) investigheaza tranzactiile Automobile Craiova - Ford Motor Company, Petrotub Roman - Mittal Steel si Tractorul Brasov - Flavus Investment. Reprezentantii CE: "Nu s-a fixat inca niciun calendar pentru aceste decizii".

"Termenul pentru transmiterea Comisiei Europene a comentariilor (legate de problemele investigate – n.r.), de catre partile implicate in tranzactii, a expirat", au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Directoratului pentru Politici Concurentiale din cadrul executivului de la Bruxelles. Potrivit acestora, nu exista, deocamdata nici un termen fixat pentru anuntarea deciziilor. Termenul maxim legal pe care il are Comisia la dispozitie pentru finalizarea investigatiilor este de 18 luni.

Oficialii romani au transmis, in 26 octombrie si, respectiv 7 noiembrie, raspunsuri catre Comisia Europeana referitoare la investigatiile deschise. In cazul Automobile Craiova, Comisia suspecteaza ca anularea datoriilor si impunerea unor conditii la privatizarea intreprinderii ar reprezenta ajutoare de stat.

Decizia de deschidere a investigatiei a fost transmisa oficial autoritatilor romane in data de 10 octombrie. In cazul Petrotub Roman, statul roman a sters datorii de 26 de milioane de euro inainte de vanzarea companiei catre Mittal Steel. CE a anuntat inceperea investigatiei in data de 26 septembrie, simultan cu cel referitor la suspiciunea de ajutoare de stat la vanzarea Tractorul Brasov catre Flavus Investments.

Comisia Europeana mai analizeaza si contractul de privatizare al Electroputere Craiova. In 8 noiembrie reprezentantii CE au declarat pentru NewsIn ca tranzactia este analizata si ca nu exista un termen stabilit pentru anuntarea rezultatului.

Incalcarea reglementarilor UE in domeniul telecomunicatiilor

Comisia Europeana a deschis procedura de “infringement” asupra Romaniei intr-un caz, si o poate deschide intr-un al doliea caz, ambele din domeniul telecomunicatiilor.

  • CE va deschide procedura de "infringement" daca legea privind infiintarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnlogia Informatiei (ANRCTI) nu se aliniaza la normele europene. “Legea este in reexaminare la Senat si urmeaza a fi discutata in plen in februarie”, a declarat pentru HotNews.ro Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnogia Informatiei si Comunicatii din Camera Deputatilor.
  • In al doilea rand, procedura a fost deschisa deja si va avansa daca nu se remediaza problemele tehnice in functionarea numarului de urgenta 112. Presedintele ANRCTI, Dan Georgescu, a declarat de curand pentru Newsin ca problemele vor fi remediate in maxim trei luni.

Legea ANRCTI. In prezent, Comisia Europeana analizeaza explicatiile oferite de autoritatile romane. “Marul discordiei” este legea de infiintare a Autoritatii, care – potrivit oficialilor europeni - ar pune in pericol independenta institutiei. Legea s-a intors in parlament Procedura de infringement (incalcare a tratatului UE) nu poate fi declansata inainte de adoptarea legii. Ministerul Comunicatiilor din Romania a transmis un raspuns Comisiei, in urma avertismentului Comisarului European Viviane Reding.

Numarul de urgenta 112. In prezent, Romania pregateste un raspuns care va fi trimis la sfarsitul lunii ianuarie Comisiei Europene. Procedura de incalcare a reglementarilor comunitare a fost deschisa in data de 28 noiembrie, pe motiv ca sistemul 112 nu permite localizarea celor care suna de pe telefonul mobil sa anunte o urgenta. Ce se intampla in acest timp in Romania? STS, operatorul liniei telefonice de urgenta spune ca nu mai are bani pentru finantarea activitatii, iar Autoritatea de Reglementare, care se ocupa de aceasta finantare, asteapta o lege in acest sens. Totusi, presedintele ANRCTI, Dan Georgescu, a declarat de curand ca problemele vor fi remediate.

Posibila incalcare tratatului de aderare prin aplicarea taxei de prima inmatriculare a autovehiculelor

A fost declansata a doua etapa a procedurii de “infringement” din cauza taxei auto iar Guvernul Romaniei are doua luni la dispozitie sa raspunda oficialilor de la Bruxelles.

Comisia Europeana a declansat in martie 2007 procedura de incalcare a tratatului de aderare din cauza taxei de prima inmatriculare a autovehiculelor care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007.

Dupa mai bine de jumatate de an de corespondenta si consultari, Bruxelles-ul “s-a saturat de amanarile oficialilor romani”, dupa cum au declarat pentru HotNews.ro surse comunitare. Astfel, a fost declansata cea de-a doua etapa, adica transmiterea unui aviz prin care Comisia solicita modificarea taxei. Este faza premergatoare actionarii Romaniei la Curtea Europeană de Justitie. In prezent, “taxa auto” face subiectul multor dezbateri politice si presiuni din partea sindicatelor si a mediului de afaceri.

Amenintarea clauzei de salvgardare in domeniul justitiei persista

Comisia Europeana pregateste pentru luna ianuarie un raport preliminar asupra evolutiei unor aspecte esentiale in domeniul justitiei. Surse europene au declarat pentru NewsIn că raportul va fi unul foarte dur, întrucât oficialii europeni sunt "enervaţi la culme" de nerespectarea angajamentelor luate de România. "Bine ca exista DNA si ca functioneaza", spune Laura Stefan, expert SAR.

Experţii europeni au analizat sistemul juridic, dar au remarcat şi toate evenimentele din sistem din ultimele luni: "CSM şi DNA spun una despre cealaltă că nu funcţionează cum trebuie, parlamentarii au modificat Codurile Penal şi de Procedură Penală, a fost şi episodul cu Comisia de la Cotroceni. Europenii le-au notat pe toate", au arătat sursele citate de NewsIn. Codul de procedura penala se afla inca in Parlament, unde se discuta amendamentele.

Un alt punct “fierbinte” il reprezinta functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI): “Termenele sunt depasite, deocamdata a fost selectat numai vicepresedintele institutiei”, a declarat pentru HotNews.ro Laura Stefan, expert la Societatea Academica din Romania. “Singurul lucru pozitiv este ca Directia Nationala Anticoruptie isi face treaba”, mai spune expertul citat. Comisia Europeana va trage concluzia finala va fi luata la jumatatea anului viitor si, teoretic, pana atunci mai este timp pentru remedieri.

Subventiile europene in agricultura, intarziate pana in primavara

Romania a scapat de activarea clauzei de salvgardare in agricultura. Sirul lung de nereguli constatate in anul 2007 nu a ramas fara consecinte. “Platile la hectar pentru agricultori vor incepe cel devreme la sfarsitul lunii februarie 2008 si este de asteptat sa existe o anumita reducere a acestora”, a declarat pentru HotNews.ro Dan Gherghelas, directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura.

“Decizia de a renunta la mecanismul de salvgardare nu presupune faptul ca totul functioneaza perfect. Ca si in cadrul oricarui sistem nou, anumite probleme pot aparea numai atunci cand incepe efectuarea platilor. Mai mult decat atat, Romania inca trebuie sa-si imbunatateasca rata controlului si trebuie sa remedieze o serie de deficiente informatice care inca persista. Comisia va continua sa monitorizeze indeaproape situatia si va efectua o serie de controale in Romania la inceputul anului 2008", a transmis Comisia Europeana.

Dupa incheierea controalelor in teren, la finalul lunii ianuarie, se va clarifica si situatia parcelelor pentru care exista mai multe declaratii suprapuse (asa-numita supradeclarare – n.r.). Potrivit lui Gherghelas, primele concluzii arata ca ar putea fi nevoie de aplicarea unei reduceri a sumei alocate pe hectar. Situatia va fi clara numai in ianuarie. Se estimeaza ca platile catre agricultori vor incepe efectiv la sfarsitul lunii februarie.