Bisericile ortodoxa, evanghelica luterana, reformata, armeana, romano-catolica si greco-catolica organizeaza, in perioada 18-25 ianuarie, Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestina, avand ca tema "Impacarea - dragostea lui Hristos ne stapaneste", la care, din partea Arhiepiscopiei Bucurestilor, vor asista, fara implicare liturgica, profesori de teologie si preoti care au beneficiat de burse de studiu in Occident si care au experienta dialogului interconfesional, anunta Patriarhia Romana.

Patriarhia RomanaFoto: patriarhia.ro

La serile de rugaciune pentru unitatea crestina, accentul dialogului interconfesional este mutat dinspre centru, adica de la Catedrala Patriarhala, spre parohie, pentru a se trece apoi de la rugaciune la actiune, la proiecte culturale si sociale in folosul comunitatilor locale, potrivit hotararii Patriarhiei Romane din noiembrie 2016, noteaza News.ro.

"Pana in anul 2016, inclusiv, slujba vecerniei ortodoxe, la care au asistat alti crestini, a fost organizata de Patriarhia Romana, cu ocazia saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor, in Catedrala Patriarhala Sfintii Imparati Constantin si Elena. Intrucat Catedrala Patriarhala are statut de manastire, nu de parohie cu enoriasi, Arhiepiscopia Bucurestilor a desemnat anul acesta biserica ortodoxa Sfantul Silvestru din Bucuresti, ca loc de intalnire interconfesionala pentru evenimentul amintit. Motivatia principala a fost faptul ca aceasta biserica este recunoscuta pentru relatiile sale interconfesionale cu unele comunitati crestine din Occident si pentru ca aici se afla o parte din moastele Sfantului Silvestru, episcop al Romei intre anii 313 si 335 d.Hr., pe care parohia le-aprimit in dar de la biserica romano-catolica Sfantul Silvestru din Roma, in anul 2002, prin mijlocirea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist", precizeaza Patriarhia Romana.

Potrivit institutiei religioase, cooperarea interconfesionala este o necesitate sociala si misionara inclusiv pentru faptul ca, dintre cele aproximativ 700 de parohii ortodoxe romanesti din diaspora, doar 30 au propriile lor lacasuri de cult, celelalte fiind puse la dispozitie de comunitatile catolice sau protestante din tarile respective.

In Bucuresti, slujbele din Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestina vor incepe la ora 17, si se vor desfasura astfel: miercuri - la biserica evanghelica luterana din Strada Luterana nr. 2, Sector 1, joi - la biserica ortodoxa Sfantul Silvestru din Strada Silvestru nr. 36, Sector 2; vineri - la biserica anglicana din Strada Xenopol nr. 2A, sector 1; sambata, ora 17.00, la biserica reformata Calvineum din Strada Luterana nr. 13 bis, Sector 1.

Duminica, 22 ianuarie, se vor organiza rugaciuni pentru unitatea crestina in cadrul slujbelor duminicale confesionale.

Luni, 23 ianuarie, Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestina continua cu slujba de la catedrala episcopala armeana Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Bulevardul Carol I nr. 43, Sector 2.

Marti 24 ianuarie, vor avea loc rugaciuni la catedrala episcopala greco-catolica Sfantul Vasile cel Mare din Strada Polona nr. 50, Sector 1, iar miercuri, 25 ianuarie la catedrala romano-catolica Sfantul Iosif din Strada General Berthelot nr. 17, sector 1.