Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Arad a dat in judecata sute de pacienti care au beneficiat de tratamente care nu sunt decontate de stat, mai ales in cazurile unor accidente sau agresiuni, si nu le-au achitat, suma totala pe care unitatea o are de recuperat de la acestia fiind de peste 1,2 milioane de lei, informeaza News.ro. Anual, doar cateva procese sunt castigate si se recupereaza cateva zeci de mii de lei, in conditiile in care aceste fapte se prescriu in cinci ani.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Arad Foto: scjarad.ro

In ultimii patru ani, 310 dosare au fost trimise in instanta de Spitalul Judetean Arad pentru a-si recupera cheltuielile suportate pentru tratamentele unor pacienti, insa numarul datornicilor este mult mai mare, iar in multe cazuri spitalul nu are impotriva cui sa se indrepte.

Directorul medical al unitatii, Corina Crisan, a declarat, corespondentului News.ro, ca datornicii sunt pacienti carora, chiar daca au asigurare, nu le sunt decontate decat tratamentele in regim de urgenta, nu si anumite interventii chirurgicale. In aceasta situatie se regasesc in special victimele accidentelor (rutiere, casnice, de munca), ale agresiunilor, persoanele care s-au ranit singure ori au incercat sa se sinucida.

"Datoriile pe care acesti pacienti le-au acumulat se ridica la suma de 1.207.232 lei. Din pacate, nu vom putea recupera niciodata toata suma. Mai ales in cazul agresiunilor, infractorii fie nu sunt identificati de catre organele de urmarire penala, fie nu sunt cercetati pentru ca s-au impacat cu victimele lor. Astfel, juristii spitalului nu au impotriva cui sa se mai indrepte in instanta", a declarat Crisan.

Anul trecut, de exemplu, din 37 de procese deschise pentru 337.544 de lei, 11 s-au finalizat si au fost castigate de spital, suma ce urmeaza a fi recuperata fiind de 70.091 lei. Totusi, de trei ori mai multi pacienti au ramas datori in 2016, respectiv 104 victime ale accidentelor sau agresiunilor nu si-au platit serviciile, in cuantum de 301.992 lei.

Juristii spitalului spun ca termenul in care se prescriu faptele este de numai cinci ani, dupa care nu se mai pot indrepta in instanta impotriva datornicilor.

Medicii SCJU Arad considera ca o intreaga sectie ar putea fi echipata cu aparate moderne, daca suma ar fi recuperata de la pacientii datornici.

SCJU Arad are 52 de sectii amenajate in 23 de cladiri din tot judetul, fiind spitalul cu cele mai multe imobile si cea mai mare raspandire din tara, pe o raza de peste 85 de kilometri. In fiecare an, unitatea are aproape 70.000 de pacienti internati, 85.000 de persoane sunt consultate in ambulatoriu, iar 60.000 sunt ingrijite la Unitatea de Primire Urgente.