Andrei Plesu a venit joi la Parchetul General pentru a da declaratii in calitate de martor in Dosarul Mineriada. "Eu nu pricep toata situatia de atunci, in orice caz ne-a costat foarte mult cel episod", a declarat Plesu, precizand ca nu era "intr-un executiv restrans, care lua decizii".

HotNews.roFoto: Hotnews

Plesu era in acea perioada ministru al Culturii.

"Sunt foarte bucuros ca se fac eforturi", a declarat el despre dosarul procurorilor privind mineriada. "Pentru mine este un lucru nou, nu am mai fost la procuratura", a adaugat omul de cultura.

Plesu a amintit ca "singurul film documentar despre Piata si despre acel episod nefericit a fost finantat de Ministerul Culturii", facand referire la pelicula realizata de Stere Gulea.

El a spus ca atunci a aflat despre prezenta minerilor cand se ducea la Ministerul Culturii iar masina i-a fost oprita si perchezitionata de mineri, ulterior vazand ca orasul este "impanzit de ei".

Tot joi dimineata a venit la Parchetul general si Adrian Sarbu, inculpat ina cest dosar.

Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, s-a prezentat miercuripentru a fi audiat de procurorii militari in dosarul "Mineriada din 13 - 15 iunie 1990", in care este acuzat de infractiuni contra umanitatii.

De asemenea, Victor Ciorbea fost marti la Parchetpentru a fi audiat de procurori, in calitate de martor, in dosarulMineriada.

Informatii de context:

Parchetul Militar a anuntat pe 23 decembrie punerea in miscare a actiunii penale in dosarul Mineriadei pentru crime impotriva umanitatii impotriva lui Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma si Adrian Sarbu.

Potrivit procurorilor, in perioada 11 - 15 iunie, inculpatii "au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti, precum si a populatiei municipiului Bucuresti".

In acest atac, afirma procurorii militari, au fost implicate forte armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

In urma acestui "atac", patru persoane au fost impuscate mortal si aproape 1.300 vatamate fizic sau psihic.