Instanta suprema a respins, miercuri, cererea fostului presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu de a-i fi suspendata executarea pedepsei de cinci ani de inchisoare primita in dosarul Centrului Militar Zonal, stabilind pentru 8 februarie termenul pentru judecarea recursului in casatie, potrivit news.ro.

Nicusor Constantinescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Respinge cererea de suspendare a executarii hotararii. Termen recurs in casatie - 8 februarie 2017", se arata in decizia instantei.

Avocatul lui Nicusor Constantinescu le-a cerut, miercuri, judecatorilor sa suspende executarea pedepsei de cinci ani de inchisoare primita de clientul lui, pe durata judecarii recursului.

"Va cerem suspendarea executarii pe durata judecarii recursului (...) Consideram ca se afla in aceasta stare de detentie datorita unei nelegalitati (...) Domnul Constantinecu este un om bolnav de cancer, sa dea Dumnezeu sa ajunga in viata la judecarea acestui recurs. Este un om grav bolnav (...) Va solicitam suspendarea executarii pedepsei si lasarea in libertate", a spus avocatul.

La randul lui, procurorul de sedinta a apreciat ca motivele medicale nu sunt suficiente pentru suspendarea pedepsei.

"Va solicitam respingerea cererii de suspendare a executarii pedepsei. (...) Motivele medicale apreciem ca nu sunt suficiente pentru a determina suspendarea executarii pedepsei, nu s-a dovedit ca nu poate fi tratat in sistemul penitenciar", a spus procurorul.

Instanta a amanat initial judecarea pentru ca Nicusor Constantinescu ceruse in mod expres sa fie prezent in sala, dar nu a ajuns din cauza vremii nefavorabile.

Instanta suprema a admis in decembrie 2016 cererea fostului presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu de judecare a recursului prin care a cerut casarea deciziei de condamnare la cinci ani de inchisoare primita in dosarul Centrului Militar Zonal.

¬Admite, in principiu, cererea de recurs in casatie formulata de inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel impotriva deciziei penale nr.768/P din 29.06.2016 pronuntata de Curtea de Apel Constanta - Sectia Penala si pentru cauze penale cu minori si de familie, pronuntata in dosarul nr.821/36/2015. Trimite cauza in vederea judecarii recursului in casatie completului C8, in compunere de 3 judecatori. Fixeaza termen de judecata in sedinta publica la data de 11.01.2017, ora 9,00, cand se va discuta cererea de suspendare a executarii hotararii¬, se arata in decizia definitiva luata in 7 decembrie de instanta suprema.

Judecatorul care a admis cererea de judecare a recursului in casatie a dispus ca la termenul din 11 ianuarie 2017 sa fie citati Nicusor Constantinescu si Ministerul Apararii Nationale - Statul Major General, in calitate de parte civila.

Instanta a mai dispus trimiterea unei adrese la Baroul Bucuresti pentru desemnarea unui aparator din oficiu pentru Nicusor Constantinescu.

Nicusor Constantinescu executa, din 29 iunie, o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, primita dupa ce Curtea de Apel Constanta l-a gasit vinovat de abuz in serviciu pentru ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean, a initiat doua proiecte de hotarare, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care il ocupa, ambele fiind anulate de instanta. De asemenea, instanta a considerat ca el nu a asigurat o finantare corespunzatoare pentru Centrul Militar Zonal in perioada 2009 - 2013.

Intr-un alt dosar, Nicusor Constantinescu a fost condamnat, in 29 iulie, de Curtea de Apel Bucuresti, la 15 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, pentru ca ar fi platit 30 de milioane de lei din bugetul Consiliului Judetean Constanta pentru plantarea de perdele forestiere si pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva si a fost contestata la instanta suprema.

O alta pedeapsa, de sase ani de inchisoare, a primit Nicusor Constantinescu in 27 iunie, la Tribunalul Bucuresti, care l-a gasit vinovat de abuz in serviciu pentru ca a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian. Decizia a fost contestata si se judeca la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o solutie definitiva in acest caz.

Tot pentru abuz in serviciu este judecat Nicusor Constantinescu de Tribunalul Constanta, din vara anului trecut, pentru achizitionarea si intretinerea elicopterului care ulterior s-a prabusit in Lacul Siutghiol din Mamaia.

Nicusor Constantinescu mai are un dosar la Tribunalul Constanta, in care este acuzat alaturi de fosti angajati ai Consiliului Judetean, pentru un prejudiciu de opt milioane de euro, privind plati nelegale din fonduri publice catre asociatii, fundatii sau cluburi sportive.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta este judecat si in dosarul privind retrocedarile ilegale de plaje din Constanta, alaturi de mai multi angajati ai Primariei municipiului, printre care fostul edil Radu Mazare. Dosarul se judeca din noiembrie 2008 la Curtea de Apel Bucuresti si a avut pana in prezent aproape 100 de termene.

Intr-un alt dosar, in 25 noiembrie, fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza de abuz in serviciu, dupa ce ar fi efectuat plati nelegale de peste 11,6 milioane de lei pentru realizarea de lucrari de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judetene si comunale din Constanta, fraudand bugetul local cu peste 11 milioane de lei.