Ambasada SUA felicita noul guvern si noul Parlament intr-o declaratie remisa presei si anunta ca asteapta colaborarea cu premierul Grindeanu pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic. In aceeasi declaratie, dedicata investirii noului guvern, Ambasada avertizeaza ca parteneriatul se bazeaza pe "angajamentul faţă de buna guvernare şi de consolidarea statului de drept" si anunta ca sustine eforturile presedintelui Iohannis si ale institutiilor judiciare şi de aplicare a legii în aceste privinţe".

Hans KlemmFoto: Ambasada SUA

Declaratia Ambasadei vine dupa ce ministrul Justitiei a declarat ca o lege a amnistiei discutata in Parlament "ar fi de bun augur" si dupa ce mai multi reprezentanti ai societatii civile si ai Opozitiei au avertizat ca guvernul si majoritatea PSD-ALDE din Parlament ar putea ataca legislatia si institutiile din justitie.

Declaratia Ambasadei se incheie intr-o nota de sprijin pentru lupta anticoruptie si cere eforturi pentru asigurarea "credibilitatii conducerii si institutiilor Romaniei".

Declaratia integrala a Ambasadei SUA:

Ambasada Statelor Unite ale Americii felicită noul Guvern şi noul Parlament al României. Aşteptăm cu interes să colaborăm cu prim-ministrul Sorin Grindeanu şi cu membrii cabinetului său pentru a dezvolta şi mai mult Parteneriatul nostru Strategic, al cărui scop este creşterea securităţii comune, sporirea prosperităţii reciproce a naţiunilor noastre şi consolidarea instituţiilor democratice. Parteneriatul nostru se bazează şi pe angajamentul faţă de buna guvernare şi de consolidarea statului de drept. De asemenea, Statele Unite susţin ferm eforturile preşedintelui Klaus Iohannis şi ale instituţiilor judiciare şi de aplicare a legii în aceste privinţe. Îi îndemnăm pe toţi reprezentanţii ramurilor executivă, legislativă şi judiciară din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea conducerii şi instituţiilor României.