Numarul locomotivelor va fi dublat si vor fi pregatite vagoane de rezerva, s-a stabilit, joi seara, in Comandamentul central de iarna care a fost convocat la Ministerul Transporturilor de catre ministrul Razvan Cuc, in conditiile in care 15 judete din estul, sudul si centrul tarii vor fi, de la ora 22:00, sub cod galben de ninsori viscolite, iar Bucurestiul si alte 11 judete vor fi vineri, de la ora 02:00 pana la ora 18:00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, informeaza News.ro.

Viscol..Foto: USER UPLOADED

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Transporturilor, CFR Calatori, CFR Infrastructura, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere - CNAIR si Autoritatea Aeronautica Civila Romana vor coordona si vor actiona, acolo unde este cazul, cu utilaje si materiale, astfel incat circulatia sa se desfasoare in conditii normale.

"In ceea ce priveste sectorul feroviar, numarul locomotivelor va fi dublat si vor fi pregatite vagoane de rezerva pentru a minimiza efectele vremii nefavorabile asupra circulatiei calatorilor", precizeaza Ministerul Transporturilor.

De asemenea, in Comandamentul de iarna constituit la nivelul Ministerului Transporturilor ministrul Cuc a stabilit, impreuna cu responsabilii din companii, un program permanent de raportare a situatiei circulatiei rutiere, feroviare si aeriene din tara.

Cincisprezece judete din estul, sudul si centrul tarii se afla, joi seara, de la ora 22:00, sub atentionare cod galben de ninsori viscolite. Avertizarea cod galben va fi valabila pana vineri, la ora 20.00, in judetele Iasi, Neamt, Vaslui, Bacau, Covasna, Brasov, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinti si Sibiu.

De asemenea, Bucurestiul si 11 judete vor fi vineri, de la ora 02:00 pana la ora 18:00, sub avertizare cod portocaliu de viscol.

Potrivit avertizarii cod portocaliu transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, in a doua parte a noptii de joi spre vineri si in cursul zilei de vineri, in Bucuresti si in judetele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta, Tulcea, Galati si Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vantului vor atinge 70-85 kilometri pe ora, reducand vizibilitatea sub 50 de metri si local troienind zapada.

Directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie, a declarat, joi, la comandamentul de iarna de la Ministerul Afacerilor Interne, ca ANM ar putea emite un cod rosu de viscol pentru mai multe judete din sud-estul tarii, pentru vineri, posibil in intervalul 8:00-14:00.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a cerut, joi, conducerii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sa pregateasca intreaga situatie a utilajelor de deszapezire si a stocurilor de materiale, inclusiv numerele de telefon ale soferilor de pe utilajele de interventie. Reprezentantul CNAIR a declarat ca are pregatite 1.600 de utilaje si 70.000 de tone de sare, in timp ce secretarul de stat Raed Arafat a spus ca Inspectoratul General de Aviatie din cadrul MAI pune la dispozitie 14 elicoptere.