Ministrul propus al Educatiei, Pavel Nastase, a declarat in cadrul audierilor din comisiile parlamentare ca tezele de doctorat suspecte de plagiat trebuie analizate de universitatile care le-au acordat, iar CNATDCU trebuie sa fie instanta de arbitraj, care sa rezolve eventualele contestatii la deciziile universitatilor, informeaza News.ro.

Pavel Nastase (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Eu cred ca trebuie gasita o modalitate mixta intre o descentralizare astfel incat universitatea care a dat diploma respectiva sa o reanalizeze, iar la nivelul ministerului sa fie acest CNATDCU care sa faca un arbitraj. Atunci cand exista contestatii, ele sa fie rezolvate la nivelul ministerului", a declarat Pavel Nastase.

El a precizat ca CNATDCU este format din reprezentanti ai tuturor domeniilor de studii si "este greu ca un expert din aceasta comisie care este matematician sau fizician sa voteze pentru o teza din domeniul dreptului".

Pavel a mai spus ca va analiza Ordonanta 4/2016, care prevede ca CNATDCU rezolva suspiciunile de plagiat, si va lua o decizie daca o va modifica sau nu. De asemenea, ministrul propus al Educatiei s-a angajat sa ia masuri pentru eradicarea plagiatului si a spus ca intentioneaza sa publice toate tezele de doctorat din Romania pe o platforma online a Ministerului Educatiei.

"Plagiatul este un efect. Noi trebuie sa luam masuri ca sa dispara plagiatul. Exista si la Ministerul Educatiei o platforma unde vor fi publicate aceste teze de doctorat, iar la nivel descentralizat, fiecare universitate, exista platforme care analizeaza toate lucrarile care sunt produse in aceste universitati", a mai spus Pavel Nastase.