Ce prevede Constitutia
- ARTICOLUL 85. (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
- ARTICOLUL 103. (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
“Daca demersul nostru, legitimitatea data de vot nu va fi respectata vom actiona in consecinta. Eu am venit cu o singura propunere, daca va fi refuzata ne vedem in alta parte”, a amenintat liderul PSD, Liviu Dragnea. Ulterior, a explicat ca daca Sevil Shhaideh va fi respinsa, primul pas va fi la Curtea Constitutionala. N-a mai spus care va fi al doilea, dar se subintelegea ca suspendarea.
Problema este insa ca PSD nu poate, potrivit juristilor consultati de HotNews.ro, sa ajunga la Curtea Constitutionale invocand faptul ca presedintele Iohannis si-a exercitat un drept constitutional. “Ce sa spuna Curtea, ca presedintele Iohannis trebuie sa o puna pe Sevil Shhaideh. Evident, nu poate spune asa ceva. Presedintele si-a exercitat un drept constitutionala, acela de a desemna premier”, au explicat pentru HotNews.ro specialisti in drept. "Constitutia ii permite sa refuze, altfel prevedea ca presedintele doar ia la cunostinta de propunere", afirma jurnistii consultati de HotNews.ro
Constitutia Romaniei arata la articolul 146, care descrie atributiile Curtii Constitutionale, ca “soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii”. Or, PSD nu este autoritate publica pentru a putea invoca un conflict de natura constitutionala cu presedintele Romaniei. PSD si ALDE, cu toata majoritatea avuta in Parlament, nu se pot substitui intregului Parlament ca autoritate publica, nu pot exercita suveranitatea in nume propriu. Altfel spus, PSD si ALDE nu se pot confunda cu institutia Parlamentului.
Numai daca presedintele ar respinge inca o propunere fara sa indice criterii sau motivare atunci s-ar putea pune problema neindeplinirii unei atributii constitutionala, dar si in cazul asta nu e clar intre cine si cine ar fi un conflict, au mai declarat expertii in drept constitutional consultati de HotNews.ro. Cel mult ne aflam in cazul unui conflict politic care ar duce la dizolvarea Parlamentului.
Clar ca lumina zilei. Iohannis trebuie să accepte candidatul partidului cu cele mai multe voturi, după ce obține majoritarea parlamentară (adică PSD + ALDE). Iohannis, du-te și te culcă.
A fost facuta in contextul revizuirii constitutiei.
Ba mai mult, curtea constata asta:
"În consecinţă, Curtea constată că textul propus, prin mecanismul de desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru, instituie un monopol al partidului politic sau alianţei politice participante la alegeri care a obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare"
Mai lasati labele.
neconstituţionalitatea modificării aduse art.103 alin.(1) şi (3) din Constituţie,
precum şi a completării art.103 din Constituţie cu trei noi alineate, alin.(31
)-(33
),
referitoare la modalitatea de desemnare de către Preşedintele României a
146
candidatului la funcţia de prim-ministru, întrucât încalcă limitele revizuirii,
prevăzute la art.152 alin.(2) din Constituţie. "
Acea prevedere a fost votata ca fiind neconstitutionala. Deci presedintele are toata puterea de a desemna sau NU un candidat.
Ce ai citat tu nu e decat un fragment dintr-o cerere a PSD-ului de a modifica Constitutia, la care cerere - CCR a zis "niet!".
https://www.ccr.ro/files/products/Decizie_80_2014_opinii2.pdf - paginile 140-145.
Asta se cheamă dublu standard, băieți și fete! Nu vă place-n democrație.
poate sa puna pe cine vrea el, nu?
Unul din motivele intarzierii ar putea fi faptul ca unele partide si-au pus coada pe spinare si au refuzat invitatia la consultari (s-au dus cand au vrut ei, nu cand au fost invitati).
Alt motiv ar putea fi faptul ca Presedintele chiar a luat in calcul propunerea facuta de Dragnea; a analizat-o si nu i s-a parut viabila.
Si, da, Presedintele propune pe cine vrea ca prim-ministru (din membrii partidului/aliantei majoritare), cu conditia ca acesta sa fie votat de Parlament.
Va fi extrem de interesant de vazut cum va reactiona alianta majoritara daca va fi propus un PSD-ist (Dancu, de ex. Sau Bombonica Dragnea).
Vor vota impotriva unuia de-al lor doar pt a nu fi de acord cu Presedintia?
Pe acest principiu supravietuiesc si mint populatia in continuu de 27 de ani . Dureros este ca tara-i plina de idioti lipsiti total de discernamant .
de la cine ai auzit tu aberatia asta ?
Raspandesti tu zvonuri pe net... bravo, dom'le
Parlamentul propune, el aproba, el schimba, el face ce vrea. Ca e democratie.... nu ?
NU!
Nu ar fi niciun echilibru in stat in acest fel ...
Si hai sa fim seriosi. Iohannis nu l-a repropus pe Ciolos, cea ce ar fi fost la limita Constitutiei. A spus ca solicita coalitiei PSD-ALDE o alta persoana.
De cand facem scandalul acesta pentru o singura persoana ?
Iohannis este parte din puterea executivă. El ar fi trebuit să motiveze respingerea propunerii, în spirit democratic.
Guvernarea nu-i moșia lui Iohannis, frate!
a zis ca n-o pune pe asta. si daca ai avea minte ai intelege ca nu putem pune un premier musulman in contextul politic international actual. cu atat mai mult cu cat sotul este implicat emotional in conflictul din siria in care rusii si americanii nu sunt pe aceiasi baricada.
faptul ca psd ul a castigat alegerile nu-i da toata puterea in stat pe tava. ca de-aia e democratie si separarea puterilor in stat dar tu si altii ca tine nu puteti intelege asta.
Sau.... am ratat eu anuntul doamnei de dinaintea scrutinului?
Are suficienta sustinere in Parlament si isi va trece guvernul.
E aberant sa ajungi la alte alegeri ( daca va fi respinsa de 3 ori propunerea PSD ) imediat dupa alegeri la termen.
Ideea este sa desemnezi un premier care sa-si treaca prin parlament guvernul. Orice alta solutie inseamna criza politica absolut gratuita .
Ne place sau nu , PSD a castigat alegerile. Data viitoare iesiti la vot si nu mai permiteti PSD sa castige.
Unele comentarii de aici sunt de noaptea mintii!
Articolul 103 spune ca dupa consultari desemneaza premierul nu cere alta nominalizare.
Deci a incalcat constitutia sau nu?
poti sa spui ca inca se consulta, dar el cu gura lui a spus ca s-au incheiat consultarile, deci conform art 103 urma o desemnare nu o cerere de alta propunere
Cum a spus Iohannis, lui nu-i pasa de suspendare atat timp cat actioneaza legal.
Deci psd sa caute om fara probleme si apoi sa comenteze..
Presedintele are dreptul constitutional sa accepte sau sa respinga propunerile facute. Si poate respinge chiar fara motivare.
Cititi Constitutia.
Si atunci dece "criza constitutionala"?
omu se crede pe latifundia lui din Teleorman si ii arata, prosteste, batul cu care zice el ca o sa-l altoiasca pe johanis.
dragnea e atat de prost ca nu vede dincolo de lungul nasului.
uita ca e condamnat penal in timpul executarii pedepsei, uita ca a castigat cu nationalismul verde crestin ortodox si o propune pe servila sevil demonstrand ca in psd nu exista alti oameni mai cinstiti si integri. dragnea pre limba lui piere.
Dar inca nu e criza constitutionala, atit timp cit dobitocii de la pesede nu incearca sa-l suspende pe Iohannis.
Daca Dragnea nu va face a doua propunere, presedintele are mingea la el.
Ce faci in urmatoarea situatie:
Presedintele desemneaza un premier care cade la votul de investitura. Si o tine asa de 3 ori. Cere alegeri anticipate avand in vedere ca alegerile au fost acum 2 saptamani?
Mai e o problema, daca iese tot PSD+ALDE, facem alegeri anticipate pana iese PNL+USR?
Constitutional poate respinge, dar normal si moral....nu ar trebui sa respecte majoritatea din parlament?
Sau a spus... sa vina tot ei, dar cu alta?
Unde este problema?
E drept ca nu a venit cu alta propunere, dar nici mult nu mai este.
Teoretic, oricare din partidele intrate in Parlament poate propune un candidat pentru functia de Prim-Ministru, deoarece nici un partid nu a obtinut majoritate absoluta (in definitia mea, o majoritate absoluta reprezinta cel putin 70% din locurile din Parlament). PSD+ALDE nu formeaza un partid (una din conditiile din articolul de Constitutie) si nici asa nu reprezinta o majoritate absoluta.
In aceste conditii, solutia ideala este ca partidele intrate in Parlament sa se consulte intre ele si sa ajunga la un consens asupra unor candidati (da, plural!) pentru functia de Prim-Ministru, care sa fie apoi propusi Presedintelui.
2. Iohannis ar trebui sa respecte majoritatea din parlament, altfel ajungem la o criza politica. Ipoteza: Iohannis il propune pe x, x isi face guvern dar la votul de investitura nu trece. Se intampla de 3 ori, avem alegeri anticipate.
3. PSD poate inghiti ALDE, si asa ALDE e doar de fatada, si atunci PSD are 50%+1 din parlament si poate propune si pe tanti ce matura pe la ei prin sediu ca Iohannis va trebui sa inghita in sec.
Atat timp cat Romania este condusa de presedinti basistii ... va fi un stat basist si securist ... sub actuala Constitutie a Romaniei ... Parlamentul si Guvernul sunt ca Bideul si WC-ul ... vizavi de cel care reprezinta institutia prezidentiala. Ca cineva care am studiat nu numai Constitutia ... dar un an intreg de Drept Constitutional ... va spun atat ... In Romania ... Presedintele face ce vrea, nu raspundee in fata nimanui ... nici a legii nici a Constitutiei (cu o exceptie ... dar imposibil de reprodus), este sef peste tot, Sef de stat Major, CSAT, de servicii secrete, de justitie prin CSM, gratiaza pe cine vrea, promulga ce legi vrea ... degeaba a promis PSD marea cu sarea ... Iohannis daca nu vrea nu promulga nimic! 90% din activitatea SPP-ului este dedicata presedintelui! Ultima semnatura pe pe sefii instantelor, parchetelor, reprezentati la CCR ... Primul - Ministru ... pai Constitutia nu da dreptul partidelor sa decida / desemneze, ci sa propuna o persoana ... scrie foarte clar ... decizia finala o are Yohannis, care poate face orice ... mai putin sa prouna el o persoana ... in contextul acutal in care este o alianta de peste 50%.
PPE-ul si Iohannis conduc Romania, dupa ce tot PPE-ul a condus-o prin Basescu 10 ani ... cu inca 5 ... au 15 ani garantati! Daca in 2019 (toamna) veti avea aceeasi opinie ca cei 6.3 mil de alegatori care l-au votat pe acest individ ... presedinte ... atunci vor mai conduce inca 5 ... 20 de ani de Romania Basista! Macar sa fiti voi sanatosi ... daca destepti nu se poate ... si realizati cum este repartzata puterea in Romania! De altfel 46% ati votat PSD ... pentru niste maruntis promis ... dar pe care trebuie sa-si puna stampila Iohannis ... si 6% pe un Partid ... care v-a promis ca va distruge sistemul, binomul!...:))
1. partidele care formeaza majoritatea, psd+alde PROPUN.
2. Presedintele DESEMNEAZA sau RESPINGE propunerea
citeste Constitutia Romaniei
trebuia sa-l puna pe tomac, ciolos sau cine voia el ca e dreptul lui, dar trebuia sa desemneze pe cineva.
nu a desemnat pe cineva si a cerut alta nopminalizare? e la mintea gainii ca nu a facut ca scrie in art 103, adica nu a desemnat :))
tare? sau ce?