Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a spus miercuri, in cadrul sedintei de bilant pe 2016, ca, treptat, ar trebui sa se renunte la plata chiriilor pentru militari si ar trebui ca ministerul sa cumpere locuinte de serviciu, un alt proiect fiind construirea de baze sociale, unde militarii sa locuiasca impreuna cu familiile lor, acest lucru fiind deja inceput la baza aeriana de la Fetesti, scrie News.ro.

"La nivelul 2025- 2026, in urma analizelor facute la nivelul ministerului, efortul bugetar s-ar imparti intre chirii si achizitia de locuinte. Am putea sa construim si noi, MApN-ul, avem capacitati de proiectare, am putea sa construim si noi o serie de unitati. Exista un sistem prin care MApN transfera imobile, terenuri, catre autoritatile locale in intelegere ca o parte din imobilele care se construiesc pe aceste terenuri vor contine si apartamente pentru armat[. Nu suntem la nivelul asteptarilor inca. La mijlocul deceniului urmator nu vom mai suporta chirii, iar locuintele de serviciu vor fi deja puse la dipozitie. Pe termen mediu, lung, este o degrevare a bugetului Armatei si, in ultima instanta, a bugetului de stat. Piata imobiliara difera foarte mult de la un oras la altul", a declarat, miercuri, ministrul Apararii.

Motoc a mai aratat ca a optat, in 2016, pentru achizitionarea a 158 de locuinte de serviciu in Bucuresti, Pitesti, Craiova, Buzau si Iasi si a vorbit despre necesitatea construirii bazelor militare sociale.

"Un alt domeniu care se cere neaparat dezvoltat este acela al bazelor militare cu facilitati sociale, asa cum au atatea alte sisteme militare. Sunt baze militare americane cum este cea de la Deveselu, care este conceputa in aceasta idee, sa fie autosustenabila, adica sa ofere tot ceea ce este nevoie nu numai pentru militari, ci si pentru familiile lor. Va trebui sa incepem si noi o asemenea gandire si avem in vedere ca un prim proiect, un proiect-pilot, sa facem acest lucru la baza aeriana de la Fetesti", a mai spus Mihnea Motoc la final de mandat.