Judecatorii francezi au gasit-o luni vinovata pe sefa FMI, Christine Lagarde, de neglijenta din cauza ca nu a contestat o plata de 400 de milioane de euro catre un magnat in 2008 hotarata de o instanta de arbitraj cand era ministru de finante in Franta, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

In ciuda hotararii lor, instanta nu au dat nicio pedeapsa in cazul privind decizia de a permite plata.

Avocatul lui Lagarde a spus imediat dupa hotararea instantei ca echipa sa va cauta modalitati de contestare a deciziei.

Lagarde risca o pedeapsa de pana la un an de inchisoare si o amenda de 15.000 de euro, noteaza The Telegraph.

Dosarul s-a referit la decizia ei de a permite ca o disputa privind vanzarea de catre magnatul Bernard Tapie a brandului sportiv Adidas catre banca Credit Lyonnais sa fie rezolvata de o instanta de arbitraj - o solutie rar folosita in locul instantelor judecatoresti.

Anchetattorii au suspectat ca plata “colosala” catre Tapie a fost rezultatul unei intelegei ilicite cu Nicolas Sarkozy, atunci presedinte al Frantei. Astfel, in schimbul sprijinului pentru alegeri, lui Tapie i s-a promis ca se vor rezolva pretentiile sale pentru despagubiri.

Hotararea risca sa declanseze o noua criza de leadership la Fondul Monetar International in conditiile in care predecesorul lui Lagarde, Dominique Strauss Kahn a demisiat in 2011 din cauza unui scandal privind o agresiune sexuala.