Circa 300 de oameni au fost arestati de fortele de securitate venezuelene, in urma protestelor violente fata de eliminarea bancnotei cu cea mai mare valoare, de 100 de bolivari, a anuntat duminica presedintele Nicolas Maduro, citat de Reuters si News.ro.

Printre cei retinuti se numara lideri si membri ai partidelor de opozitiei Vointa Populara si Justitia pe Primul Plan, pe care seful statului le-a acuzat ca urmeaza ordinele americane pentru a incita la haos.

"Sa nu veniti sa imi spuneti ca sunt detinuti politici (...). Sunt cele doua partide de 'gringos' din Venezuela", a adaugat el, acuzandu-l pe presedintele Barack Obama ca vrea sa declanseze o lovitura de stat la Caracas, inainte sa ii expire mandatul.

Liderul socialist a anuntat retragerea bancnotei saptamana trecuta, inainte de punerea in circulatie a unor bancnote noi, ceea ce a dus la a condus la formarea unor cozi uriase la banci, la jefuirea magazinelor, la proteste anti-guvernamentale si la cel putin un deces.

In consecinta, presedintele a anuntat sambata ca bancnotele de 100 de bolivari, care valoreaza doar 4 centi americani pe piata neagra, vor putea fi folosite pana pe 2 ianuarie.

Decizia a dus la reducere a violentelor, dar exista in continuare informatii de jafuri in orasul Ciudad Bolivar, din sudul tarii. De asemenea, el a dat vina pe o campanie de sabotaj lansata de inamicii din strainatate, pentru amanarea sosirii a trei avioane cu bancnote noi de 500, 2.000 si 20.000 de bolivari.

"Unul dintre avioane, contractat si platit de Venezuela, a primit ordin, in timpul zborului, sa schimbe directia si sa mearga in alta tara. Un altul nu a primit permisiunea de a zbura", a explicat Maduro.

Multi dintre venezueleni s-au trezit in imposibilitatea de a plati alimentele si benzina sau sa se pregateasca de Craciun, in timp ce tara se afla intr-o criza economica grava.