DPresedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, sustine ca programul de burse puse la dispoziitia elevilor moldoveni de catre Romania reprezinta o politica de "romanizare" si indeamna Rusia sa faca mai multe eforturi pentru a contracara aceaste actiuni agresive, dupa cum le descrie el, ale autoritatilor de la Bucuresti, scrie Deschide.md.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Va voi da un singur exemplu, pentru a nu critica Rusia, dar veti intelege. Romania ofera in fiecare an studii gratuite pentru mai mult de 5000 de tineri din Republica Moldova. Acesti tineri se bucura de o bursa, de cazare gratuita. Intelegeti ce ii invata acolo? Ei primesc cetatenia romaneasca, apoi se intorc. Acest lucru inseamna romanizare. Rusia, daca nu gresesc, ofera doar 150 - 200 de locuri. Simtiti diferenta? Cand am fost co-presedintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse in anii 2008-2009, ridicam mereu aceasta intrebare", a declarat Dodon pentru Russia Today.

"Ei (Romania n.r.) vin foarte agresiv. Si educarea copiilor, si societatea civila. Dar noi cum le raspundem? Doar cu cuvinte frumoase? Asa insa nu vom reusi. Deocamdata, ne tinem puternici, mentinem statalitatea moldoveneasca, de foarte multe ori pe entuziasm si datorita faptului ca avem aceleasi radacini (cu Rusia n.red.)", a afirmat Dodon.

Dodon a mai declarat pentru Russia Today ca Republica Moldova ar trebui sa-si ceara scuze fata de Transnistria pentru razboiul din 1992. Conflictul a izbucnit doar din cauza Republicii Moldova deoarece si-a dorit unirea cu Romania. "In primul rand este vina Republicii Moldova, recunosc acest fapt. De mai multe ori am declarat ca noi trebuie sa recunoastem acest fapt si sa ne cerem scuze pentru moartea a sute, mii de cetateni", a declarat Dodon.