Profesorul, esteticianul si teatrologul Ion Tobosaru a murit vineri, la varsta de 86 de ani, informeaza un comunicat al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (AICT) - Teatrologie citat de Agerpres.

Corpul neinsufletit al celui numit de toti cei care l-au cunoscut "Sir Toby" a fost depus sambata la Capela Cimitirului Bellu Ortodox, inmormantarea urmand sa aiba loc duminica, la ora 13:00.

"Estetician format de Tudor Vianu, profesor de vocatie, Ion Tobosaru a fost un adevarat aristocrat al catedrei. Limbajul sau inconfundabil i-a marcat personalitatea si nimeni dintre cei care l-au ascultat fermecati vorbind despre teatru nu ii vor uita glasul sau eleganta poetica a vocabularului. Si nici intelepciunea mereu insotita de un zambet si de spiritul sau ludic. Sir Toby a stiut ca nimeni altul sa cultive deopotriva tinuta si generozitatea misiunii de dascal. Raman amintirile miilor de studenti din cele peste sase decenii de pedagogie", se arata in comunicat.

Profesorul universitar Ion Tobosaru, teatrolog si estetician de marca in cultura romana, s-a nascut la Constanta, la 1 noiembrie 1930.

A absolvit in 1954 Facultatea de Filologie, sectia Limba si Literatura Romana, a Universitatii din Bucuresti si din acel an 'functioneaza' in invatamantul superior, domeniile de specialitate fiind 'Estetica', 'Estetica si Teoria teatrului' si 'Teatrologie - Spectacologie'. Doctoratul l-a obtinut in 1963, in filosofie, specialitatea estetica.

In perioada 1968-2000 a fost profesor titular si sef de catedra de Estetica si Teatrologie, decan intre anii 1967 si 1970, apoi prorector (1970-1974) al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica 'I.L. Caragiale' din Bucuresti. Din 1990 conduce doctorate de Estetica si Teorie a teatrului in cadrul acestei universitati. In anul 1992 a devenit membru al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare din cadrul Ministerului Educatiei Nationale.

Printre functiile onorifice pot fi enumerate membru al Uniunii Scriitorilor, membru al UNITER, al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru, in colegiile de redactie ale revistelor 'Studii si cercetari de Istoria Artei' si 'Revue d'Histoire de l'Art' ale Academiei Romane.

La 4 decembrie 2013, presedintele Romaniei semneaza Decretul prin care ii este conferit profesorului universitar Ion Tobosaru Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Ofiter, in semn de apreciere deosebita pentru intreaga sa activitate de cercetare si de cadru didactic, fiind un model pentru tanara generatie.