Codul de Deontologie Medicala al Colegiului Medicilor din Romania (CMR) cuprinde, inca din 2005, doua articole care reglementeaza semnalarea erorilor profesionale si modalitatea solutionarii lor, venind astfel in sprijinul pacientului, a declarat, vineri, pentru News.ro, presedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean. Explicatia vine dupa ce zeci de persoane l-au reclamat pe medicul Gheorghe Burnei, iar anchetatorii au luat de la Spitalul Marie Curie, in urma perchezitiilor, mii de foi de observatii, radiografii si dispozitive medicale care au legatura cu aceste cazuri.

"In prezent, la Comisia Superioara de Disciplina din cadrul Colegiului Medicilor din Romania sunt pe rol 12 dosare de litigii intre medici. Este foarte important ca un medic care este convins ca un coleg de-al sau a savarsit o neconformitate sa sesizeze acest lucru pentru ca astfel ar veni in sprijinul bolnavului. Tainuind semnalarea unei erori, fie medic, familie sau pacient, consimti, indirect, la comiterea unei nelegalitati", a explicat Gheorghe Borcean.

Codul de Deontologie Medicala al CMR cuprinde doua articole care reglementeaza semnalarea erorilor profesionale si modalitatea solutionarii lor. Aceste articole sunt cuprinse in Codul Deontologic din anul 2005 si nu au suferit modificari, a precizat presedintele CMR.

Prevederile reglementeaza o parte din relatiile colegiale si sunt prevazute si in codurile de conduita medicala din alte tari europene. Aceste articole au fost introduse, in principal, pentru protectia pacientului care se afla in situatia de a fi supus unei proceduri medicale neconforme, mai arata Borcean.

Presedintele CMR a explicat ca analiza oricarei sesizari se face avand in vedere si respectand prezumtia de nevinovatie a medicului, iar abaterile disciplinare pot fi sanctionate, dupa caz, cu mustrare, avertisment, vot de blam, amenda, interdictia de a exercita profesia ori anumite activitati medicale pe o perioada de la o luna la un an sau retragerea calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romania, potrivit legislatiei in vigoare.

Cazurile in care exista acuzatii de natura penala nu sunt in atributia jurisdictiei colegiului, a precizat presedintele CMR.

Potrivit articolul 37 din Cod, medicul care ia cunostinta despre fapte care ar putea constitui, in opinia lui, erori profesionale va informa prin scrisoare medicala medicul autor al faptei.

Daca eroarea nu este corectata ori apreciaza ca nu s-au intreprins toate masurile adecvate situatiei, medicul va sesiza in mod cat mai detaliat organismele corpului profesional si, cu exceptia situatiilor prevazute de lege, nu va face publice datele, prevede acelasi articol.

De asemenea, potrivit articolului 38, in orice situatie litigioasa ori divergenta profesionala, inaintea oricarui demers public este obligatorie procedura de conciliere din cadrul corpului profesional, se mai arata in Codul de Deontologie Medicala al Colegiului Medicilor din Romania.

Zeci de persoane l-au reclamat pe medicul Gheorghe Burnei, iar anchetatorii au luat de la Spitalul ￯Marie Curie￯, in urma perchezitiilor, mii de foi de observatii, radiografii si dispozitive medicale care au legatura cu aceste cazuri. Anchetatorii au audiat 26 de persoane, dupa ce l-au pus sub acuzare pe Gheorghe Burnei pentru 15 cazuri de luare de mita si il suspecteaza de experimente pe copii, au declarat joi, pentru News.ro, surse judiciare.

In urma perchezitiilor care au fost facute miercuri la Spitalul ￯Marie Curie￯, ofiterii de la Directia Generala Anticoruptie si Serviciul Omoruri din Politia Capitalei au pus sigiliu pe un depozit, pe cabinetul chirurgului ortoped Gheorghe Burnei si pe cel al asistentei sefe a sectiei de Ortopedie.

Surse judiciare au declarat joi, pentru News.ro, ca anchetatorii au verificat peste 10.000 de foi de observatie ale unor copii consultati sau operati de Gheorghe Burnei, dupa ce 48 de noi plangeri care il vizeaza pe chirurgul ortoped au fost inregistrate in ultimele zile. La finalul perchezitiilor, anchetatorii au ridicat sute de foi de observatii si mii de radiografii care au legatura cu ultimele plangeri.

Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului ￯Marie Curie￯, Denis Stanescu, anchetatorii au ridicat probe din cabinetele de ortopedie de la Spitalul "Marie Curie￯ si au pus sigiliu pe un depozit, pe cabinetul medicului Gheorghe Burnei si al asistentei sefe.

Corpul de control al Ministerului Sanatatii a inceput miercuri verificarile la Spitalul "Marie Curie￯, dupa ce medicul Gheorghe Burnei a fost pus sub acuzare pentru luare de mita si este suspectat ca a facut experimente pe copii folosind dispozitive medicale confectionate artizanal, oase de vita fierte si filtre de tanc, in conditiile in care spitalul punea la dispozitie proteze omologate.

Si Colegiul Medicilor Bucuresti s-a autosesizat in cazul lui Gheorghe Burnei, dar va incepe investigatia in legatura cu eventuale incalcari ale codului de deontologie medicala dupa finalizarea anchetei penale.

Medicul Gheorghe Burnei a fost retinut sambata noapte de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti, care au cerut instantei arestarea preventiva a acestuia pentru 15 fapte de luare de mita. Tribunalul Bucuresti a respins arestarea preventiva a lui Burnei si a dispus plasarea in arest la domiciliu, decizie care nu este definitiva si a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au aratat, in referatul cu propunerea de arestare preventiva, ca, in perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins si a primit de 15 ori mita de la parintii unor copii internati la Spitalul ￯Marie Curie￯, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia intre 50 de lei si 1.350 de euro.