Procurorul general Augustin Lazar a declarat ca Parchetul va finaliza Dosarul Hexi Pharma foarte curand.

Augustin LazarFoto: AGERPRES

El a spus ca Parchetul General face eforturi sa finalizeze spre sfarsitul anului "dosare care sunt in atentia publicului" si ca si acest dosar este "in faza de solutionare".

"Vom avea probabil o solutie spre sfarsitul anului sau in primele zile ale anului viitor”, a raspuns Augustin Lazar la o intrebare privind dosarul Hexi Pharma.

Lazar, declara, in 6 septembrie, ca, in aproximativ o luna, va exista o "imagine de ansamblu" a testelor efectuate pe dezinfectantii Hexi Pharma, iar atunci va fi "o concluzie clara".

"Investigatia continua, se fac teste privind eficienta substantelor ridicate de organele de politie judiciara, se efectueaza aceste teste pe un lot in tara si pe un alt lot in strainatate, intr-o tara din Uniunea Europeana. La noi in tara testele se fac la Institutul Cantacuzino. In circa o luna, vom avea o imagine de ansamblu a testelor efectuate si vom putea da o concluzie clara", spunea procurorul general, intrebat despre dosarul Hexi Pharma.

Augustin Lazar declara, in 23 august, intrebat despre rapoartele privind dezinfectantii Hexi Pharma, ca rezultatele testelor "sunt si negative, si pozitive, urmand sa se stabileasca in ce masura acestea sunt relevante".

Surse judiciare declarau, pentru News.ro, ca procurorii Parchetului instantei supreme au primit in dosarul Hexi Pharma raportul Institutului Cantacuzino si alte rapoarte de expertiza, inclusiv de la un laborator din strainatate, din care rezulta ca unii dezinfectanti ai firmei erau diluati fara a depasi limita legala.

In ancheta din dosarul Hexi Pharma, procurorii au dispus sa fie ridicate documente de la 300 de spitale.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie face cercetari in cazul companiei Hexi Pharma pentru infractiunea de "participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor".

Procurorii au stabilit ca firma Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vanzarea in 152 de spitale de produse biocide neconforme, incepand din 2014.

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, in varsta de 41 de ani, a murit in 22 mai, dupa ce a intrat cu masina intr-un copac, pe un drum judetean, intre localitatile Corbeanca si Buftea.

Directorul Hexi Pharma, Flori Dinu, este acuzata de procurorii PICCJ de 128 de infractiuni de inselaciune si de participare improprie la zadarnicirea combaterii bolilor.

Procurorii PICCJ sustin ca Flori Dinu, in calitate de director general al Hexi Pharma, avand atributii in special pe partea de vanzari desfasurata de societate, la instigarea lui Dan Alexandru Condrea si cunoscand ca produsele comercializate nu respecta specificatiile din etichete, a coordonat intreg personalul care a promovat produsele si a intermediat activitatea de negociere si incheiere de contracte de furnizare, inducand in eroare reprezentantii unitatilor medicale care au achizitionat produsele".