Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) și University College of Southeast Norway (UCSN) organizeaza conferința "Understanding and Tackling the Migration Challenge: Mapping Options for a Resilient Approach" ce va avea loc în Sibiu, 16 – 17 Decembrie 2016.

Experți români și norvegieni, profesori, cercetători, practicieni și reprezentanți ai corpului diplomatic în România, din state membre ale UE, Orientului Mijlociu și Magreb, vor participa la lucrările conferinței.

Prima zi a evenimentului constă în desfășurarea sesiunilor de lucru și prezentarea studiilor de către experți, iar a doua zi va include discuții și dezbateri pentru întocmirea unor recomandări politice la nivel bilateral și european privind gestionarea problemelor de migrație, precum și organizarea unui atelier de lucru pentru proiectarea unui curs academic intitulat generic „Migrația - Provocări și Soluții”.

În cadrul evenimentului va fi semnat un parteneriat academic și de cercetare între Centrul de Studii Globale al ULBS și Centrul pentru Gestionarea Crizelor și Situații de Urgență din Norvegia (UCSN).

Obiectivele proiectului urmăresc: îmbunătățirea cunoștințelor cu privire la migrația forțată; explorarea oportunităților ulterioare de a participa la programele de cercetare și de cooperare internațională; integrarea aspectelor de reziliență în contextul mai amplu al mutațiilor demografice; aprofundarea vectorilor de structurare a politicilor UE pentru refugiați; drepturile și protecția refugiaților; amplasamentele pentru refugiați și integrarea acestora; puterea și legăturile sociale, relația cu localnicii, metodologiile de cercetare a migrației forțate, aspecte geopolitice.

Implementarea proiectului, finanțat în cadrul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (2009-2014), este realizată de către Centrul de Studii Globale al ULBS, o structură academică cu rol dezvoltator al unor programe postuniversitare și a unor analize în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale. Managerul proiectului este Silviu Nate, directorul Centrului de Studii Globale din ULBS.

Deschiderea oficială a conferinței va avea loc vineri, 16 Decembrie 2016, Sala Senatului din Str. Lucian Blaga nr. 2, et. 2, începând cu ora 09:00. Lucrările conferinței se vor desfășura în limba engleză.

Pentru mai multe detalii privind programul conferinței, vă rugăm să vizitați pagina oficială a proiectului: http://grants.ulbsibiu.ro/migration.

La invitația Centrului de Studii Globale al ULBS, joi și vineri (15-16 decembrie) vor tine prelegeri ambasadorii Mohamed Alaaeldin Aly Shawky ELHADIDI (Egipt), Saker MALKAWI (Iordania) si Hamid MOAYYER (Iran).