Cea mai scazuta temperatura din tara in aceasta iarna, de minus 22 de grade Celsius, a fost inregistrata, in noaptea de marti spre miercuri, in judetul Harghita, la Miercurea Ciuc, potrivit meteorologilor, care anunta ninsori in urmaroarele ore, in special la munte, si un sfarsit de saptamana senin si geros, scrie News.ro.

In noaptea de marti spre miercuri, in jurul orei 3.30, mercurul a coborat in termometrele de la statia Miercurea Ciuc pana la minus 22 de grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, pe fondul unui cer degajat de nori, temperatura a scazut accentuat si gerul s-a instalat in toate localitatile judetului.

Astfel, la Joseni au fost inregistrate minus 19 grade Celsius, au fost minus 17 grade la Odorheiu Secuiesc, minus 16 grade Celsius la Toplita si putin mai cald la munte, meteorologii de la statia Bucin masurand o minima de minus 15 grade Celsius.

"Si in celelalte localitati din Transilvania a fost o noapte geroasa si o dimineata cu temperaturi foarte scazute", a spus Cristian Grecu, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

Potrivit acestuia, in afara minimei de la Miercurea Ciuc, cele mai scazute temperaturi din Transilvania au fost de minus 20 de grade Celsius in municipiul Brasov si la Fagaras, in judetul Brasov, aceeasi valoare termica minima s-a inregistrat si la Intorsura Buzaului, in judetul Covasna, la Boita, in judetul Sibiu, au fost minus 16 grade, minus 15 grade Celsius la Campeni, in judetul Alba, in timp ce in Mures cel mai frig, minus 13 grade Celsius, a fost la Batos.

Potrivit meteorologului Cristian Gecu, recordul noptii de 13 spre 14 decembrie, de minus 26 de grade Celsius, a fost inregistrat tot in judetul Harghita, la Joseni, in anul 1983 si in aceeasi noapte, la Miercurea Ciuc au fost minus 23 de grade Celsius.

Meteorologii anunta ca, dupa aceasta noapte deosebit de rece, cerul se va innora si isi vor face aparitia ninsorile, iar sfarsitul de saptamana va fi senin si geros.

"In urmatorul interval, de 24-36 de ore, vin innorari si ne asteptam la precipitatii sub forma de ninsoare, mai ales in zona montana. Dupa acest episod de ninsori, in special slabe, vom avea din nou cateva zile si mai ales nopti deosebit de reci, cu minime care vor cobori din nou in jurul valorii de minus 20 de grade Celsius, pentru noptile de vineri spre sambata, sambata spre diminica si duminica spre luni, undeva destul de aproape de ceea ce am avut in noaptea care a trecut", a precizat Cristian Grecu.

Meteorologul Constanta Valciu a confirmat ca temperatura minima de minus 22 de grade Celsius, inregistrata la Miercurea Ciuc, a fost cea mai rece din tara in actualul sezon: "De cand a inceput aceasta iarna, valoarea termica minima inregistrata in noaptea de marti spre miercuri la Miercurea Ciuc este cea mai scazuta a acestei ierni, la nivelul intregii tari."

In Harghita a fost, insa, si mai frig, minima absoluta a lunii decembrie, de minus 33 grade Celsius, fiind consemnata la Miercurea Ciuc in anul 1998.