Romania se inscrie in randul tarilor din spatiul lumii euro-atlantice in care au avut loc 'revolutii ale majoritatii tacute', realizate in numele suveranismului, si, in acelasi timp, "mult-asteptata 'revolutie Facebook reloaded'" nu s-a intamplat, pentru ca nu a existat o motivatie autentica, considera fostul premier Adrian Nastase, potrivit Agerpres.

"Duminica, cetatenii romani si-au manifestat vointa prin vot. Mesajul urnelor a fost clar: societatea asteapta revenirea la normalitate. Suntem obositi de interminabilele conflicte, greu de inteles si de acceptat. Prin rezultatul alegerilor parlamentare, Romania se inscrie in randul tarilor din spatiul lumii euro-atlantice in care au avut loc 'revolutii ale majoritatii tacute', realizate in numele suveranismului. Alegerile relativ recente din Polonia, Slovacia, Statele Unite ale Americii ori referendumul pentru Brexit au scos la lumina nemultumirea populatiei fata de consecintele globalizarii/integrarii europene. In Romania, asa-zisul 'guvern tehnocrat' a fost perceput drept instrumentul prin care interesele Marilor Puteri si ale companiilor multinationale prevaleaza in fata celor nationale. Aceasta revolta a 'societatii anonime si tacute' nu are, in principal, o componenta etnica pentru a fi nationalista, ci este determinata de efectele socio-economice ale apartenentei noastre la Uniunea Europeana. Nu este o reactie de excludere a strainilor, ci de redobandire a suveranitatii si controlului asupra politicilor nationale (suveranism)", a afirmat Nastase intr-o postare pe blog.

Totodata, fostul premier considera ca rezultatul alegerilor "reprezinta un masiv vot de blam impotriva 'regimului Iohannis', a carui esenta nu este altceva decat continuarea regimului Basescu, fata de care 7,4 milioane de cetateni si-au manifestat dezaprobarea la referendumul din 2012".

"Retorica gaunoasa a 'statului de drept' prin care sunt mascate, in fapt, tot mai multe abuzuri politico-judiciare a provocat si ea furia unei bune parti din societate.

Este meritul lui Liviu Dragnea de a fi construit o strategie de campanie adecvata la starea societatii si situatia interna din PSD. Social-democratii si-au extins bazinul electoral si in spatiul urban mare, chiar daca potentialul din mediul rural nu a fost fructificat integral. Daca PSD ar fi insistat mai mult asupra nevoii de justitie sociala ar fi putut obtine un scor si mai mare", a adaugat acesta.

Potrivit acestuia, "mult-asteptata 'revolutie Facebook reloaded' nu s-a intamplat, dintr-un motiv foarte simplu: nu a existat o motivatie autentica". "Majoritatea tineretului nu a dorit sa participe la o mascarada politica, nu s-a lasat inselata de strategiile de mobilizare exersate atat in alegerile prezidentiale din 2014 cat si dupa incendiul din Clubul Colectiv. Mitul 'diasporei salvatoare' s-a spulberat! (...) Un alt esec a fost cel al votului prin corespondenta. La fel, mitul votului de dreapta din Transilvania", a spus el.

In opinia fostului lider social-democrat, PNL nu a invatat din experienta nefasta a epocii Basescu, "acceptand transformarea docila intr-un partid prezidential inert si lipsit de vitalitate".

"Faptul ca PNL si-a construit intreaga campanie electorala pe mitul 'Eroului Salvator', incarnat caricatural de Dacian Ciolos, luat cu imprumut si impartit cu un partid anti-sistem (USR), a intarit electoratului impresia de improvizatie, amatorism si oportunism in legatura cu 'partidul Bratienilor si al lui Blaga&Co!'

Votul anti-sistem a luat in Romania diverse forme, nationalista prin PRM, populista prin Partidul Poporului 'Dan Diaconescu'. Este o noutate incarnarea optiunii anti-sistem printr-un partid elitist iesit din 'spuma societatii civile si a intelighentiei', USR. Integrarea acestuia in viata parlamentara va insemna, cel mai probabil, sfarsitul utopiei anti-politice", a argumentat el.

Nastase remarca de asemenea ca in noul parlament au intrat si "cele doua partide de personalitati, ALDE si PMP, ALDE neobtinand un scor mai mare nu doar pentru ca nu are o infrastructura politica extinsa, ci si pentru ca a existat un vot util acordat PSD-ului de catre cei care resping regimul Basescu-Iohannis.

"Este posibil ca ALDE sa-si mareasca numarul de membri cu alti liberali si, in felul acesta, sa se refaca ideea USL-ului. De cealalta parte, Traian Basescu a devenit senator pentru ca in societate mai exista optiuni reziduale pentru fostul presedinte. (...) Reconcilierea ungaro-ungara' dintre UDMR si FIDESZ a impiedicat divizarea voturilor etnicilor maghiari. UDMR nu mai este singurul 'partid-balama', insa politicienii maghiari sunt cei care au redactat 'ghidul de utilizare' pentru astfel de actori politici in cadrul coalitiilor, inca din 1996", a aratat fostul premier.

Adrian Nastase mai remarca, intre altele, ca, dupa doar un an, Romania reintra sub auspiciile regimului de coabitare presedinte-premier.

"Experienta noastra este preponderent negativa, cauza principala fiind dorinta presedintelui, flancat de partidul din care provine si de institutii cu trei initiale, de a controla guvernarea tarii. (...) Apare o intrebare: alaturi de ALDE, in guvernarea PSD ar trebui cooptata si UDMR? S-ar putea sustine ca guvernarea ar fi mai stabila si s-ar putea elimina astfel unul din elementele de destabilizare politica, folosit de actori statali de la Vestul si Estul Romaniei. Mai ales in perspectiva sarbatoririi Centenarului din 2018. Poate ca majoritatea celor care au votat PSD nu isi doresc acest lucru, dar realismul politic ar putea sugera ca UDMR ar putea fi utila guvernarii.

Conducerea PSD ar trebui sa invete din erorile guvernarii USL si sa nu le mai repete", considera Nastase.

Totodata, Nastase sustine ca guvernarea PSD nu ar trebui sa cada in capcana proiectelor grandioase, dificil de realizat intr-un regim de coabitare.

"De exemplu, nu stiu daca, in prima faza, ar fi intelept ca PSD sa intre in logica modificarii Constitutiei. Reamintesc ca pentru adoptarea unei legi de revizuire este necesara o majoritate de doua treimi. Trecerea la un regim parlamentar clasic, cu un presedinte ales de parlament, va fi greu de acceptat si de realizat. Singura transformare importanta care necesita modificarea Constitutiei este reorganizarea administrativ-teritoriala, dar reluarea acestei teme in actuala situatie regionala pare a fi inoportuna. Conflictele politice nu isi afla cauza principala in constitutie, ci in cultura noastra politica! (...) Prima prioritate ar trebui sa fie dinamizarea economiei pentru a obtine resurse suplimentare pentru proiectele sociale. Marea provocare pentru PSD va fi recrearea unei autentice politici externe a Romaniei. (...) Institutia parlamentara trebuie revitalizata si recredibilizata", a aratat fostul sef al executivului.