Liderul Asociatiei 21 decembrie 1989, Doru Maries, a avut, marti, o intalnire cu Procurorul General al Romaniei si cu procurorul care instrumenteaza dosarul Revolutiei, iar la finalul intrevederii a declarat ca a cerut o confruntare intre revolutionari si fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu.

Ion Iliescu in decembrie 1989Foto: Agerpres

,,Eu am convingerea ca, in cel mai scurt timp, vor fi pusi sub urmarire penala foarte multi din cei invinuiti in decembrie '89, in frunte cu Ion Iliescu. Sunt convins ca nu trece iarna fara a fi pusi sub urmarire penala. Si spun mult cand zic ca nu trece iarna", a declarat Doru Maries.

Liderul Asociatiei 21 decembrie 1989, alaturi de mai multi revolutionari, s-au intalnit, marti, cu Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar, cu cei doi procurori generali adjuncti, Bogdan Licu si Laura Oprean, si cu doi procurori de la Sectia Militara, pentru a discuta despre evolutia dosarului Revolutiei, dupa redeschiderea acestuia. ,

"Din ceea ce am aflat, se cauta documente si se incearca sa se adune ramasite ale documentelor din sectii de politie, din penitenciarele unde au fost dusi revolutionarii, tot ce inseamna document istoric, indiferent ca se afla la Senat, la celebrele comisii din anii '90 - '94 sau pe la alte institutii care au desfasurat activitati de combatere a manifestantilor", a spus Maries.

Cu ocazia acestei intrevederi, Asociatia 21 decembrie a cerut Procurorului General ca, in baza articolului 131 din Noul Cod Penal, sa dispuna o confruntare intre revolutionari si Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei.

,,Membrii Asociatiei 21 decembrie au luptat pentru victoria Revolutiei, iar beneficiarul numarul unu al victoriei a fost Ion Iliescu, care a deturnat-o incepand cu 22 decembrie (n.r. 1989), seara, practic Ion Iliescu a dat o lovitura Revolutiei, impreuna cu camarila, prin diversiunea creata, de aceea dorim o confruntare directa cu beneficiarul numarul unu al efortului, al sacrificiului celor de la Timisoara, de la Iasi, de la Lugoj, de la Sibiu, de la Arad, de la Cluj, de la Bucuresti. Ion Iliescu 27 de ani a facut tot ce a fost omeneste posibil, impreuna cu structurile care au tras in decembrie 1989, ca sa mentina in nelucrare sau nefinalizare dosarul Revolutiei", a explicat Doru Maries.

Urmatoarea intalnire intre revolutionari si procurorii Parchetului General va avea loc pe 14 februarie, cand ar putea avea loc si confruntarea directa cu Ion Iliescu, daca anchetatorii vor da curs solicitarii Asociatiei 21 decembrie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat in aceasta vara decizia Parchetului General de redeschidere a urmaririi penale in Dosarul Revolutiei, dupa ce procurorii de la Parchetul Militar au decis in octombrie 2015 clasarea acestui dosar.