Incepand cu saptamana viitoare, pacientii vor putea evalua experienta in spitale prin noul mecanism de masurare a satisfactiei, prin SMS si formular web, informeaza Ministerul Sanatatii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, vor fi contactati anual aproximativ jumatate dintre pacientii care se externeaza din spitale. Se estimeaza ca se vor trimite 5.400.000 de SMS-uri in toate retelele nationale.

Un esantion relevant de pacienti selectati aleatoriu la nivelul fiecarui spital din Romania va fi contactat automat printr-un SMS care va contine un set de intrebari simple referitoare la:

- calitatea servicilor medicale

- curatenia din spital

- interactiunea cu personalul medical

- eventuale cazuri de coruptie Raspunsul pacientilor va fi anonimizat si apoi inregistrat intr-un sistem informatic dezvoltat gratuit pentru Ministerul Sanatatii de catre Serviciul pentru Telecomunicatii Speciale.

SMS-ul de raspuns va fi gratuit pentru pacienti.

Situatia rezultata din centralizarea datelor si analiza acestora va fi publicata trimestrial pe site-ul transparenta.ms.ro, administrat de Ministerului Sanatatii si dezvoltat de GovITHub.

"In acest moment, masurarea satisfactiei pacientilor se bazeaza pe formulare tiparite care sunt completate de pacienti in timpul internarii, iar apoi introduse intr-un sistem centralizat de catre angajatii spitalului. Aceasta metodologie distorsioneaza rezultatele si nu ofera o situatie reala a experientei pacientului in spital", mai afirma MS.