Transportoarele blindate 8x8 ce vor fi construite in Romania, la uzina de la Moreni, va fi bazat pe o soluție de cercetare românească rezultata in urma unui proiect finanțat de la buget, a anuntat Ministerul Apararii Nationale. Transportorul construit in Romania va fi realizat de o companie mixta, Romanian Military Vehicle Systems S.A., in care actionari egali sunt Uzina Automecanica Moreni si producatorul german Rheinmetall Landsysteme.

Transportor Rheinmetall BoxerFoto: Rheinmetall

Cele doua companii au semnat un acord in luna noiembrie pentru crearea societatii mixte, dupa cum a scris HotNews.ro pe 24 noiembrie.

Conform informatiilor vehiculate de-a lungul timpului, Fortele Armate ar avea nevoie de undeva intre 600 si 800 de transportoare blindate. Pe langa transportoarele blindate 8X8, Fortele Armate ar mai avea nevoie si de transportoare blindate 4X4 ce ar putea fi construite de aceeasi societate nou infiintata de catre Uzina Moreni si Rheinmetall.

In cazul programului strategic TBT 8x8, MApN anunta intr-un comunicat ca "s-au creat premisele producerii acestui tip de tehnică în România, prin înființarea unei societăți mixte româno-germane prin parteneriatul dintre Uzina Automecanică Moreni, producătorul transportoarelor amfibii blindate aflate în prezent în dotarea armatei noastre și unul dintre cei mai mari producători de profil din lume, Rheinmetall Landsysteme".

Ministerul Apararii a anuntat ca nu exista o suma prevazuta pentru proiectul de constructie a transportoarelor blindate in acest an, contractul cu MApN urmand sa fie semnat după ce va fi formulată o ofertă și în urma unei negocieri. "In acest stadiu și fiind vorba de un produs nou și fabricat în România, nu se pot lua în considerare decât indicii de cost și preț", arata MApN in comunicatul citat.