Parlamentul Coreii de Sud a votat vineri pentru demiterea presedintei Park Geun-hye si i-a suspendat dreptul de a-si exercita atributiile din cauza scandalului de coruptie in care este implicata, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fiica unui lider militar care a condus tara timp de 18 ani inainte sa fie asasinta de seful serviciului secret, Park isi va pierde imunitatea daca paraseste prematur postul de rpesedinte si poate fi pusa sub acuzare, printre altele, pentru abuz de putere si luare de mita

234 de parlamentari au votat pentru demitere iar 56 impotriva.

Curtea Constitutionala a tarii va hotara daca va sustine decizia - ceea ce va duce la demiterea ei - sau o va respinge si o va repune in functie.

Premierul tarii va fi presedinte interimar pana cand Curtea va lua o decizie.

In ultimele sase luni au existat demonstratii masive in fiecare zi de sambata, iar sondajele de opinie au aratat o majoritate zdrobitoare in favoarea demiterii presedintei.

Park, in varsta de 64 de ani, este acuzata ca a conlucrat cu o prietena si o fosta consiliera - ambele puse sub acuzare de procurori - ca au presat mari companii sa doneze catre doua fundatii care sa-i sprijine initiativele.

Park, aflata intr-un mandat de cinci ani care era programat sa se incheie in februarie 2018 a negat ca ar fi facut ceva ilegal, dar si-a cerut scuze pentru lipsa de precautie in relatiile cu prietena ei Choi Soon-sil.