Institutul National de Cercetare "Cantacuzino" revine, de joi, printr-o ordonanta a Guvernului, in subordinea Ministerului Sanatatii, cu patrimoniul si personalul aferente. Tot joi a fost reluata experimental productia de vaccin antigripal, a declarat, pentru News.ro, fostul manager al unitatii sanitare, Adrian Ionel.

Guvernul a adoptat. joi, Ordonanta de urgenta care reglementeaza activitatea Institutului National de Cercetare "Cantacuzino".

Astfel, Institutul "Cantacuzino" trece din subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare in subordinea Ministerului Sanatatii, cu patrimoniul si personalul aferente.

Finantarea activitatilor desfasurate de institut se va realiza din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii.

Fostul director general al Institutului "Cantacuzino", Adrian Ionel, a declarat, pentru News.ro, ca institutul revine acolo unde ii este locul.

"Este foarte bine ca a revenit acolo unde ii este locul. Cat a fost in subordonarea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare a fost scurcircuitat de sistemul de sanatate, in conditiile in care sunt probleme legate de infectii nosocomiale, de infectii respiratorii si altele. Pot sa va spun in exclusivitate, si cu mare bucurie, ca astazi (joi, n.r.) am inceput productia primului lot experimental de vaccin antigripal pe noile echipamente pe care le-am achizitionat", a spus fostul director general al Institutului "Cantacuzino".

Totodata, Adrian Ionel a atras atentia ca este nevoie de sustinere financiara pentru repornirea celor trei linii noi de fabricatie pentru vaccinurile difterotetanic, antirabic si BCG.

"Este nevoie de sustinere financiara pentru constructia unei noi linii de fabricatie pentru vaccinurile difterotetanic, antirabic si BCG pe care nu le mai fabrica nimeni. Investitia va fi amortizata in doi ani si jumatate-trei. Dar, daca nu vom fi sustinuti, iar activitatea de productie nu va fi reluata pe noile tehnologii, atunci vom reveni la situatia grava in care ne-am aflat. Si cercetraea trebuie sa ramana la un loc cu productia, altfel, daca ar fi la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, am avea o struto-camila care nu ar ajuta nimanui", a mai spus fostul director general.