Sorin Costreie, secretar de stat in Ministerul Educatiei, a spus joi, la conferinta "Deficitul de angajati calificati. Cum pot fi <> scolile profesionale din Romania?", organizata de Agentia de presa News.ro, ca accentul in educatie trebuie pus pe soft skills si ca acestea nu sunt dobandite prin disciplinele predate la scoala, ci prin modul in care sunt predate, adaugand ca profesorii trebuie sustinuti inclusiv prin stimulente financiare.

"Bineinteles ca avem nevoie de discipline, dar marele accent trebuie pus pe soft skills. Aceste competente nu se rezolva prin anumite discipline, ci prin modul in care se predau aceste discipline. Astfel ca avem nevoie de o reforma a educatorilor. E normal stimulentul financiar, normal ca au nevoie de un alt status social, e normal sa aiba nevoie de toata sustinerea noastra", a declarat Sorin Costreie.

Acesta a adaugat ca o problema a invatamantului profesional o reprezinta inclusiv consilierea elevilor, pentru ca acestia au probleme de integrare sociala, probleme care se incearca a fi rezolvate printr-un consilier care, inca din clasa a sasea ii va indruma spre invatamantul profesional si tehnic in functie de abilitatile lor.

"Aici este o problema reala, pentru ca elevii care ne vin in acest invatamant au probleme de integrare sociala. Incercam sa rezolvam acest lucru printr-un consilier care sa vegheze si la aceste probleme si care sa-i directioneze inca din clasa a sasea catre invatamantul profesional si tehnic in functie de abilitatile lor, in functie de problemele pe care le au si in functie de modul in care ei pot sa satisfaca cerintele acestui tip de invatamant", a precizat secretarul de stat.

El a mai spus ca pot fi facute clase de zece oameni in scolile profesionale, insa pentru acest lucru, intreprinderile mici si mijlocii care vor finanta scolile si care vor asigura angajarea absolventilor vor fi nevoiti sa se organizeze in asa fel incat toti elevii sa fie preluati de cate un agent economic.

"Pot fi facute clase de zece oameni, dar este nevoie sa se si organizeze. O intreprindere mica sau mijlocie are nevoie, de exemplu, de trei strungari si trebuie sa caute si o alta, care are nevoie de patru si inca una care are nevoie de trei. Si impreuna se duc si obtin o clasa de zece si vor putea intra in acest invatamant dual, care va avea facilitati fiscale pentru firmele care vin si investesc in echipamente sau camin, in dotarile parcului in care acestia functioneaza, in salariile profesorilor si asa mai departe", a subliniat Sorin Costreie.