Procurorii DIICOT au facut, joi dimineata, perchezitii la locuinta din Craiova a lui Constantin Luigi Boigea, un tanar suspectat de propaganda ISIS care are un dosar in derulare deschis in anul 2015 pentru promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propaganda, anunta Mediafax. Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, tanarul va fi adus joi la sediul DIICOT din Bucuresti pentru a fi audiat.

In decembrie 2015, Constantin Luigi Boicea, in varsta de 17 ani la acea vreme, a fost pus sub acuzare si retinut pentru 24 de ore pentru savarsirea infractiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propaganda, prevazut de art. 332 alin. 4 din Legea nr. 535/2004 - privind prevenirea si combaterea terorismului. El a fost apoi eliberat si cercetat in libertate sub control judiciar, dupa ce a fost supus unei expertize psihiatrice.

Anchetatorii au stabilit ca el a parcurs in mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamista, prin insusirea credintei islamice si convertirea la islam, aderarea la ideologia radicala islamista si la cauza jihadista promovata de gruparea terorista Statul Islamic. Dupa convertirea la islamism, Constantin Luigi Boicea si-a schimbat stilul de viata, izolandu-se de societate si familie, identificandu-se cu Statul Islamic si vorbind permanent in numele acestuia. A inceput sa poarte in public tinuta specifica musulmanilor si sa se afiseze pe retelele de socializare cu insemnele Statului Islamic.

Procurorii mai spuneau ca tanarul si-a aratat 'disponibilitatea' pe retelele de socializare de a deveni martir pentru Statul Islamic, atat prin deplasarea in zonele in care ISIS actioneaza, pentru a lupta alaturi de membrii acestei structuri, cat si prin sacrificiul sau in state din Europa la ordinul membrilor Statului Islamic.

El s-a interesat de modul in care poate achizitiona arme, model AK, grenade, veste antiglont si a studiat modalitatea in care se poate construi artizanal o bomba.

De asemenea, tanarul din Craiova mai era acuzat ca a promovat in mediul online doctrina radical islamista prin postarea unor opinii, imagini, inregistrari audio/video reprezentand actiuni de propaganda ale gruparii teroriste Statul Islamic, respectiv decapitari si incendieri de persoane, executii prin impuscare.