Malta a devenit prima tara din Europa care interzice terapia de conversiune a persoanelor gay dupa ce parlamentul din Valetta a aprobat in unanimitate o lege care scoate in afar legii incercarile de a "vindeca" homosexualii de orientarea lor sexuala, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit noii legi, oricine va fi gasit vinovat de incercarea de a "schimba, reprima sau elimina orientarea sexuala a unei persoane, identitatea de gen si/sau exprimarea de gen" va risca o amenda sau pedeapsa cu inchisoarea.

Medicii care prescriu terapii de "vindecare a homosexualitatii" risca amenzi de pana la 10.000 de euro si pedepse de pana la un an de inchisoare.

Natiunea insulara mediteraneeana a lansat un numar de reforme sociale progresiste de cand guvernul socialist a ajuns la putere in 2013 si a fost de doua ori numita tara europeana care respecta cel mai bine drepturile persoanelor homosexuale, bisexuale, trans si intersex de catre grupul de advocacy ILGA-Europe.

Noua lege decreteaza si ca "nicio orientare sexuala, identitate de gen sau expresie de gen nu constituie o tulburare, boala sau deficienta de vreun fel" si coboara la 16 ani varsta la care persoanele pot solicita o schimbare de gen fara acordul parintilor.