Tribunalul Arges a admis definitiv, miercuri, eliberarea conditionata a fostului sef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule (SPCRPCIV), comisarul-sef Gheorghe Codrut Vlasceanu, care executa la Penitenciarul Colibasi o condamnare pentru fapte de coruptie in "Dosarul permiselor", informeaza Agerpres.

Instanta a respins contestatia formulata de procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al DNA impotriva unei decizii a Judecatoriei Pitesti, prin care se dispunea liberarea conditionata.

"Admite propunerea Comisiei din cadrul Penitenciarului Colibasi. Dispune liberarea conditionata a condamnatului Vlasceanu Gheorghe Codrut, daca nu este arestat sau detinut in alta cauza", se arata in hotararea Judecatoriei Pitesti din data de 1 noiembrie, ramasa definitiva prin decizia Tribunalului Arges.

Fostul sef al SPCRPCIV Arges, comisar-sef Gheorghe Codrut Vlasceanu, a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pe 14 aprilie 2014, la 6 ani inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie. Judecatorii au admis apelul declarat de inculpat si au redus condamnarea data acestuia in 2012 la Curtea de Apel Targu Mures, de la 14 ani inchisoare la 6 ani inchisoare.

De asemenea, ICCJ a redus condamnarile si in cazul altor 23 de inculpati din acest dosar. Printre acestia se numara Vasile Voinea (comisar-sef in cadrul serviciului), care a primit 6 ani inchisoare cu executare (redus de la 11 ani si 8 luni), Daniel Zidaru (subcomisar de politie), care a primit 6 ani cu executare (redus de la 11 ani si 4 luni de inchisoare) si Laurentiu Ionut Balan (inspector de politie), care a primit 6 ani cu executare (redus de la 9 ani si 6 luni).

Dosarul a fost trimis in instanta in anul 2008.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, in perioada 2006 - iunie 2008, pe raza judetului Arges si-a desfasurat activitatea un grup infractional organizat, care a actionat in scopul obtinerii unor sume de bani pretinse si primite de la mai multe persoane, pentru a le facilita acestora obtinerea in mod fraudulos a permiselor de conducere de la SPCRPCIV Arges.

Membrii acestui grup si-au asumat mai multe "indatoriri", respectiv racolarea persoanelor din mai multe judete, interesate sa obtina permisul de conducere prin coruperea unor functionari publici, schimbarea domiciliului viitorilor candidati, falsificarea documentelor necesare schimbarii domiciliului, facilitarea promovarii, in mod ilegal, a examenului pentru obtinerea permisului de conducere.

Procurorii au stabilit ca Vlasceanu, in calitate de sef al SPCRPCIV Arges, a primit, in perioada martie 2008 - iunie 2008, suma totala de 13.250 de euro, 7.200 de lei si produse in valoare de 1.550 de lei de la mai multe persoane, in scopul facilitarii obtinerii frauduloase a permisului de conducere de catre 32 de candidati si al indeplinirii formalitatilor privind inmatricularea unui autoturism.