Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa, masurile pentru organizarea alegerilor parlamentare in diaspora, unde vor fi 417 sectii de votare in strainatate, "cel mai mare numar organizat vreodata", pentru care au fost tiparite aproape doua milioane de buletine de vot, dar vor putea vota doar romanii cu domiciliul sau resedinta din strainatate, nu si turistii, transmite News.ro.

  • Atentie! Turistii nu pot vota in strainatate

Purtatorul de cuvant al MAE, Ionut Valcu, a spus ca cele 417 sectii de votare din diaspora pentru scrutinul din 11 decembrie reprezinta un numar record, fiind cu 111 mai multe decat la parlamentarele din 2012 si cu 123 mai multe decat la prezidentialele din 2014.

193 dintre aceste sectii de votare vor fi pe langa ambasade, consulate si institutele culturale si alte 217 au fost organizate de MAE pe baza datelor statistice privind votul la scrutinele anterioare.

Doar sapte sectii de votare au fost organizate la cererea cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate: una la Luton, in Marea Britanie, patru in Republica Moldova si doua sectii in Spania.

Cele mai multe sectii de votare din strainatate sunt in Italia - 73, urmata de Spania, cu 53 de sectii, Republica Moldova - 35 de sectii, SUA - 31, Marea Britanie - 21, Franta - 16 si Germania, cu 15 sectii de votare.

Potrivit purtatorului de cuvant al MAE, in localitatile unde la prezidentialele din 2014 au fost cozi la vot - Chisinau, Bruxelles, Roma, Londra sau Madrid, anul acesta a fost suplimentat numarul sectiilor de votare.

In schimb, pentru votul prin corespondenta s-au inscris doar 8.889 romani, care vor trebui sa trimita plicurile cu optiunile electorale astfel incat acestea sa ajunga la Bucuresti pana cel tarziu joi, 8 decembrie, la ora 24.00.

In ceea ce priveste modalitatea de votare in strainatate, purtatorul de cuvant al MAE a precizat ca isi vor putea exprima votul toti romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate.

Acestia vor putea merge la orice sectie de votare din afara tarii cu conditia sa aiba pasaport sau carte de identitate si un document care sa ateste faptul ca au resedinta in afara tarii.

Pentru votul din diaspora, Ministerul de Externe a expediat sectiilor de votare 1.993.930 de buletine de vot, dintre care jumatate pentru Senat, iar jumatate pentru Camera Deputatilor.