Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat, marti, ca la inceputul saptamanii viitoare va fi facut controlul la Spitalul "Sfanta Maria", dar fara experti internationali, precizand ca atunci cand o firma de avocatura spune ca nu sunt bineveniti la unitatea sanitara, este de luat serios in considerare acest aspect.

Vlad VoiculescuFoto: gov.ro

"Este o rusine pentru noi ca tara ceea ce s-a intamplat. (...) Cand o firma de avocatura spune ca nu esti binevenit, este de luat in serios", a spus ministrul Vlad Voiculescu, facand referire la notificarea trimisa in numele Spitalului "Sfanta Maria", printr-o firma de avocatura, in care se mentioneaza ca expertii straini "nu sunt bineveniti pe 8 si 9 decembrie sa faca o vizita oficiala sau neoficiala la Spitalul ".

Ministrul a precizat ca verificarile la Spitalul "Sfanta Maria" vor fi facute de Corpul de control al Ministerului Sanatatii de la inceputul saptamanii viitoare, urmand sa fie controlate si achizitiile facute de unitatea sanitara pentru transplantul pulmonar.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca vizita echipei de experti straini va fi, cel mai probabil, amanata, dar acestia vor veni in Romania, la un moment dat: "Este posibil ca aceasta vizita a expertilor straini sa fie amanata. (¬) Presupun ca suntem cu totii jenati de gestul domnului doctor Copca. In general, atunci cand o casa de avocatura dintr-o tara straina te ameninta ca vei fi dat in judecata si isi spune ca nu esti binevenit, acest lucru se ia in serios de catre medici si de catre oricine. Faptul ca un manager de spital isi permite sa lanseze asemenea amenintari asupra unor medici din strainatate este, din punctul meu de vedere, pur si simplu incalificabil."

In urma cu o zi, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, spunea ca expertii straini vor veni in Romania, la invitatia Guvernului, si nu vor face un audit, ci o evaluare menita "doar sa ne ajute, sa ne asigure ca avem conditiile necesare pentru efectuarea in conditii de siguranta a transplantului de plamani".

"Daca nu va fi in 8-9 decembrie, posibil sa fie cateva zile mai tarziu. Evaluarea va avea cu siguranta loc, pentru ca acesta este singurul lucru decent pe care noi, ca oameni responsabili, ar trebui sa-l facem - anume sa ne asiguram ca siguranta pacientului este primordiala, sa ne asiguram ca toate conditiile sunt indeplinite pentru a nu pune pacientii romani in pericol", preciza Voiculescu.

El a catalogat scandalul privind autorizarea transplantului de plamani ca fiind "o situatie deosebit de stanjenitoare, iar ceea ce s-a intamplat este stanjenitor pentru Romania si iresponsabil din partea autorilor".

Managerul Spitalului "Sfanta Maria", Narcis Copca, a mers luni la DIICOT, el declarand ca auditul la unitatea sanitara la care ar fi urmat sa participe si reprezentanti de la Eurotransplant este neoficial si facut dupa zicala "Lupul pazeste oile", pentru ca aceasta entitate este cea care a preluat organele prelevate in Romania.

Narcis Copca a precizat ca acuzatiile din dosar sunt de abuz in serviciu si ca trebuie sa existe o lamurire in ce priveste trimiterea in strainatate, prin Eurotransplant, a organelor donate si recoltate in Romania.

"Aceasta organizatie, de fapt, era chemata sa faca un audit neoficial la Spitalul ᅡSfanta Mariaᅡ, pentru a alege dintre doua centre aflate in competitie si care doresc acreditarea de transplant pulmonar, in datele de 8 si 9. Evident era o minciuna, pentru ca noi eram acreditati, nu suntem in competitie sau in conflict cu nicio alta clinica", a spus Copca luni, la intrarea in sediul DIICOT, unde a stat aproximativ noua ore.

Managerul Spitalului "Sfanta Maria" a depus, pe 23 noiembrie, plangere penala impotriva ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, pentru ca a refuzat sa plateasca efectuarea unei operatii de transplant in aceasta unitate sanitara, iar pacientul a decedat.

Narcis Copca a declarat sambata, pentru News.ro, ca de luni va merge la procurori pentru a le prezenta probele privind autorizarea transplantului de plamani, in dosarul deschis in urma plangerii care il vizeaza pe ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu: "Incepand de luni ne vom prezenta la Parchet pentru a prezenta probatoriul in cazul transplantului de plaman in care il acuzam pe ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, de ucidere din culpa, dupa ce a refuzat transplantul unui pacient aflat pe lsita de asteptare, preferand ca plamanii sa mearga in strainatate."

Narcis Copca il acuza pe ministrul Sanatatii ca, prin "incercarea de denigrare" a Spitalului "Sfanta Maria", urmareste "o musamalizare a acuzatiilor gave care i se aduc", legate de "refuzul platii serviciilor pentru pacientul Dumitru Simiras, urmat de decesul acestuia".

Corpul de control al Ministerului Sanatatii, impreuna cu experti straini, ar fi trebuit sa mearga, in perioada 8-9 decembrie, la Spitalul "Sfanta Maria", dupa ce primarul Capitalei si-a dat acordul sa se verifice daca unitatea sanitara indeplineste conditiile pentru transplant pulmonar.

Managerul Spitalului "Sfanta Maria" nu este insa de acord cu acest control, pe motiv ca unitatea sanitara este acreditata pentru transplant pulmonar si le-a transmis specialistilor straini ca nu ar trebui sa vina sa faca verificari.

In notificarea care ar fi fost trimisa expertilor straini in numele Spitalului "Sfanta Maria", printr-o firma de avocatura, se mentioneaza: "Nu sunteti bineveniti pe 8 si 9 decembrie sa faceti o vizita oficiala sau neoficiala la Spitalul Sfanta Maria. Daca nu veti tine cont de solicitarea noastra, vom considera aceasta atitudine ca o lipsa de respect si de dorinta de colaborare onesta si o interferenta deliberata in politicile nationale de sanatate".

Narcis Copca a declarat ca a spus ca a discutat cu unul din membrii Eurotransplant si i-a semnalat trei aspecte, in contextul verificarilor care ar urma sa fie facute la Spitalul "Sfanta Maria", respectiv ca unitatea sanitara are acreditare pentru transplant, ca Eurotransplant este citata intr-un dosar penal si ca in 11 decembrie in Romania sunt alegeri parlamentare, astfel ca o eventuala intalnire ar putea avea loc abia dupa sarbatorile de iarna.

"Le-am explicat, de asemenea, ca dumnealor sunt citati intr-un dosar penal, intrucat au luat plamani tinand cot de legea Eurotransplant si nicidecum de legea din Romania, care obliga autoritatile sa acorde cu prioritate romanilor organe pentru transplant si abia apoi altor state, daca nu au primitori compatibili aici", a precizat Copca.

Unele criterii de acreditare a Spitalului "Sfanta Maria" din Capitala pentru transplant pulmonar nu sunt indeplinite, unitatea nu are laborator de analize, serviciile fiind externalizate catre o firma privata si patru unitati publice, circuitele pentru transportul acestor pacienti nu sunt corespunzatoare, nu exista statie centrala de sterilizare, iar din structura spitalului lipseste medicul infectionist, in conditiile in care numarul infectiilor nosocomiale depistate si raportate este cu 50% mai mare fata de anul trecut, potrivit raportului Inspectiei Sanitare de Stat, dupa controlul facut la unitatea sanitara.

Managerul Spitalului "Sfanta Maria" a sustinut ca unitatea este pregatita sa faca transplant in orice clipa, ca exista echipamente, un laborator care functioneaza 24 de ore din 24 si o echipa complexa formata din chirurgi, medici de terapie intensiva, pneumologi, infectionisti si asistenti medicali, toti pregatiti in centre din strainatate, dar ministrul Sanatatii refuza plata operatiilor si pentru aceasta ii vor fi cerute daune morale.