Decontarea integrala a abonamentelor emise de operatorii de transport rutier pentru elevii care nu pot merge la scoala in localitatea de domiciliu se aplica incepand cu 23 noiembrie 2016, data publicarii in Monitorul Oficial si implicit a intrarii in vigoare a noilor prevederi legislative, anunta Ministerul Educatiei.

Potrivit MENCS, tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor pot varia de la 10 lei (fara TVA) pentru distanta minima de 3 kilometri la 174 de lei (fara TVA) pentru distanta maxima de 50 de kilometri. Abonamentul se emite si deconteaza pe distanta dintre localitatea de domiciliu a elevului si localitatea in care se afla unitatea de invatamant.

Decontarea abonamentelor pentru elevii care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu se face pe baza urmatorului calendar:

  • intre 1 si 4 ale lunii curente, elevii depun abonamentele emise pentru luna precedenta
  • intre 5 si 8 ale lunii curente, conducatorul unitatii de invatamant transmite datele la inspectoratul scolar judetean
  • intre 9 si 10 ale lunii curente, inspectoratul scolar judetene transmite datele catre Ministerul Educatiei Ulterior
  • ulterior, Ministerul Educatiei vireaza fondurile necesare efectuarii platilor

Unitatile de invatamant deconteaza doar abonamente lunare, nu bilete emise zilnic in contul unui abonament. Decontarea abonamentelor se face numai pentru perioada cursurilor. Abonamentele nu se deconteaza pentru perioada vacantelor, se arata intr-un comunicat de presa.

"Inspectoratele scolare judetene vor aduce la cunostinta reprezentantilor unitatilor de invatamant, a parintilor si elevilor navetisti ca abonamentele emise la un pret care depaseste tariful prevazut de HG 863/2016 constituie contraventie a operatorilor de transport. Pentru aplicarea si respectarea prevederilor HG 863/2016, inspectoratele scolare judetene vor colabora cu Agentia Teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane, prefecturi si consilii judetene", arata MENCS.

Tarifele maxime pentru abonamentele de transport scolar sunt valabile pana la 1 septembrie 2017. Ministerul precizeaza ca dupa aceasta data, autoritatile competente in domeniu vor efectua o analiza amanuntita in vederea actualizarii de Guvern a nivelului tarifelor in functie de noile costuri ale companiilor de transport.

"Reamintim faptul ca decizia Executivului face parte din masurile de combatere si reducere a abandonului scolar, in conditiile in care principala cauza o reprezinta costurile aferente participarii la cursuri. Conform datelor existente la nivelul Ministerului Educatiei, in anul scolar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au facut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri. Abonamentele elevilor emise de operatorii de transport pana la data aprobarii HG 863/2016 vor fi decontate la nivelul prevazut de Ordonanta Guvernului nr. 29/2013", incheie ministerul.