Parchetul General a inceput urmarirea penala in rem pentru abuz in serviciu in dosarul deschis ca urmare a plangerii depuse de Petre Toba impotriva membrilor Consiliului General al CNADCTU, fostul ministru fiind audiat in acest caz si urmand sa fie chemati cei vizati de sesizare, informeaza Mediafax.

Petre TobaFoto: Agerpres

La jumatatea lunii octombrie, Petre Toba a depus plangere penala la Parchetul General impotriva membrilor Consiliului General al Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) care au votat constituirea ultimei comisii tehnice in cazul analizei doctoratului sau, dar si a membrilor acesteia din urma. Procurorii Parchetului General au inceput deja urmarirea penala in dosarul constituit, pentru presupuse fapte de abuz in serviciu, se arata intr-un raspuns remis, marti, de reprezentantii institutiei agentiei de presa.

"In dosarul penal la care faceti referire, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica au dispus, potrivit art. 305 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala, inceperea urmaririi penale, in rem, cu privire la infractiunea de abuz in serviciu, prevazuta de art. 297 alin. 1 din Codul penal. In cauza se efectueaza acte de urmarire penala sub aspectul savarsirii infractiunii mentionate", se arata in raspunsul Parchetului General.

Surse judiciare au precizat pentru Mediafax ca Petre Toba a fost chemat si audiat deja la sediului Parchetului General, in perioada urmatoare urmand sa fie audiati si cei din Consiliul General si comisia tehnica.

Din ultima comisie tehnica in cazul Petre Toba, au facut parte profesorul universitar doctor Adrian Miroiu (SNSPA), Zulean Marian, profesor universitar doctor la Universitatea din Bucuresti si cercetatorul stiintific doctor Serban Filip Cioculescu, de la Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara din Bucuresti, potrivit unor surse apropiate comisiei.

Aceasta a fost cea de-a patra comisie tehnica constituita in cazul Toba si cea care a stabilit ca fostul ministru al Afacerilor Interne a plagiat in lucrarea sa, primele trei stabilind ca nu a plagiat.

Pe 7 octombrie, Comisia speciala de experti a constatat ca fostul ministru Petre Toba a plagiat in lucrarea de doctorat si a solicitat retragerea titlului de doctor.

Initial, o alta comisie de specialitate din cadrul CNATDCU a decis ca in cazul lucrarii de doctorat a lui Toba nu este vorba de plagiat, insa Consiliul General al CNATDCU a decis infiintarea unei alte comisii care sa analizeze cazul fostului ministru.