Peste 350 de mineri de la Paroseni si Uricani, din Valea Jiului, s-au blocat in subteran, nemultumiti ca nu si-au primit salariile la timp, iar marti, o delegatie formata din mineri si lideri de sindicat va merge sa negocieze cu conducerea Societatii de Inchideri Mine pentru a gasi solutii pentru deblocarea situatiei, anunta News.ro.

La mina Uricanu s-au blocat in subteran 47 de mineri din schimbul patru si 78 de mineri din schimbul intai, in timp ce la mina Paroseni protesteaza in subteran 27 de mineri din schimbul trei, alti 64 din schimbul patru si 141 din schimbul intai. In total, 357 de mineri de la cele doua mine au oprit lucru, cerandu-si drepturile salariale.

Liderul Sindicatului Huila din Valea Jiului, Laszlo Domokos, a declarat, marti dimineata, pentru News.ro ca o comisie formata din ortaci si lideri de sindicat va merge sa discute cu conducerea Societatii de Inchideri Mine.

"Am stabilit la pontaj si la schimburi sa formam o delegatie de patru persoane, doua de la mina Uricani si doua de la Paroseni, cate un lider de sindicat si cate un miner de la fiecare, care va merge la Societate unde vom discuta, vom lua legatura cu Ministerul Energiei si vom solicita sa intermedieze intre noi si CEH sa ne asigure macar salariile pe decembrie si ianuarie", a spus Domokos.

Luni seara, cei 41 de mineri din schimbul trei de la Mina Paroseni s-au blocat in subteran, nemultumiti ca nu au primit inca avansul la salariu, care trebuia achitat in 29 noiembrie.

"Protestul este legat de drepturile salariale. Avansul la salariu ar fi trebuit achitat in 29 noiembrie, insa banii nu au intrat nici astazi. Mina Paroseni, la fel ca si cea de la Uricani, apartine de Societatea Nationala de Inchideri Mine, iar celelalte: Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan apartin de Complexul Energetic Hunedoara. In Vulcan sunt doua mine, Vulcan si Paroseni. Cei de la Vulcan si-au luat banii, cei de la Paroseni nu. Oamenii vorbesc intre ei, normal ca sunt nemultimiri. Au fost probleme legate de incasari luna de luna in ultimul an, dar s-au gasit solutii intotdeauna", spunea luni presedintele Sindicatului Huila din Valea Jiului, Laszlo Domokos.

Minerii din schimbul trei de la Mina Paroseni au refuzat initial intrarea in sut, iar in urma unor discutii acestia au decis sa intre in subteran, insa fara sa lucreze.

La Mina Paroseni extragerea carbunelui va fi oprita la finalul anului viitor, potrivit calendarului de inchidere a minelor.