Un numar de 474 de cazuri noi de infectii cu virusul HIV au fost depistate in acest an, cele mai multe inregistrandu-se in Bucuresti si zonele limitrofe - 172, a declarat luni, intr-o dezbatere, coordonatorul Compartimentului de monitorizare si evaluare a infectiei HIV/SIDA in Romania, medicul Mariana Mardarescu, de la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals", informeaza Agerpres.

Potrivit medicului, peste 14.000 de persoane cu HIV traiesc in Romania, iar dintre acestea 10.500 primesc tratament antiretroviral gratuit. Sunt 58% - barbati si 42% - femei, iar repartizarea pe grupe de varsta arata ca cele mai multe cazuri se inregistreaza la grupa 25 - 29 de ani.

"Anul acesta au fost depistate 474 de cazuri noi de infectie cu virusul HIV, cele mai multe in Bucuresti si zonele limitrofe, respectiv 172 de cazuri. In ceea ce priveste caile de transmitere, cele mai frecvent intalnite anul trecut au fost: transmiterea sexuala de la barbat la femeie (57%), pe cale intravenoasa in randul consumatorilor de droguri (20%) si transmiterea sexuala de la barbat la barbat (16%)", a precizat medicul.

Conform ultimelor statistici, pana la sfarsitul lunii septembrie a acestui an s-au efectuat peste 270.000 de testari HIV, iar procentul persoanelor depistate seropozitiv era sub 1%.