Aproximativ 200 de persoane au protestat, sambata, in Piata Victoriei, in legatura cu nerespectarea legislatiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, nerespectarea Conventiei ONU si gradul ridicat de saracie in randul acestor persoane, informeaza Agerpres.

Organizat de Filiala Bucuresti a Asociatiei Distroficilor Muscular din Romania, cu sloganul "Nu vrem genocid in Romania!", protestul a reunit persoane cu dizabilitati si apartinatori ai acestora, reprezentanti ai Sindicatelor Asistentilor Personali, furnizori de servicii destinate persoanelor cu dizabilitati.

Persoanele cu dizabilitati si-au exprimat nemultumirea cu privire lipsa accesului la locuri de munca, sanatate, hrana si medicamente, afisand numeroase pancarte: "Vrem dispozitive medicale de calitate", "Nimeni nu vede, nimeni nu aude, toti dorm in Guvern", "Vrem acces in institutii", "Conditii omenesti de munca si salarizare pentru asistentii personali", "Vrem medicamente", "Obligatoriu accesibilitate pentru surzi".

"Am ales data de 3 decembrie, pentru ca este Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati. Ne punem sanatatea in pericol prin expunerea la frig, dar este ultima forma de a reaminti autoritatilor ca suntem umiliti in permanenta, ca nu avem acces la sanatate, la educatie, nu putem iesi din case din cauza lipsei accesibilizarii spatiului public, nu avem locuri de munca, multi dintre noi nu au o locuinta incalzita, nu au hrana, nu au medicamente. Asistentii personali, de regula membri ai familiei persoanei cu handicap, isi risca sanatatea ingrijind-o fara echipament asistiv. Asistentii personali nu sunt platiti pentru orele suplimentare, pentru zilele de sarbatoare, in care lucreaza, nu sunt platiti pentru zilele de sambata si duminica. Persoane din institutii publice, platite sa ne apare drepturile, recurg de multe ori la actiuni ostile fata noi", a declarat Daniela Tontsch, presedintele Filialei Bucuresti a Asociatiei Distroficilor Muscular din Romania.