Presedintele american Barack Obama a blocat, printr-un decret semnat vineri, preluarea companiei germane Aixtron, in care exista si un pachet de actiuni american, de catre grupul chinez de investitii Fujian, informeaza Reuters. Aixtron este un furnizor-cheie pentru mari producatori americani de armament iar decizia blocarii a fost luata pentru ca achizitionarea de catre grupul chinez ar fi reprezentat un risc la adresa securitatii nationale a SUA, a anuntat Departamentul Trezoreriei.

Echipamente AixtronFoto: aixtron.com

Decizia presedintelui SUA pare sa fie bazata pe ingrijorarea ca Beijingul ar putea sa castige acces la secretele producerii unui material numit nitrura de galiu, folosit la echipamentele militare.

Blocarea achizitionarii filialei americane a Aixtronde catre Fujian Grand Chip Investment Fund (FGC) blocheaza de facto intreaga tranzactie. Este una dintre putinele instanta in care presedintia americana a blocat o tranzactie din motive de securitate nationala.

In 2012, Obama a ordonat Ralls Corp, detinuta de grupul chinez Sany Group, sa isi vanda actiunile din fermele eoliene plasate in apropierea unor instalatii americane navale sensibile din Oregon.

Un purtator de cuant Aixtron a declarat ca tranzactia va fi anulata daca Obama ia aceasta decizie. Aixtron a anuntat ca renuntarea la tranzactie ar insemna ca trebuia sa recurga la masuri pentru a balansa veniturile si costurile, inclusiv taierea de locuri de munca.

Trezoreria a precizat ca Obama a blocat tranzactia in urma unei recomandari facute de catre Comitetul pentru investitii straine in Statele Unite (CFIUS), un task force format din reprezentanti ai mai multor agentii si condus de departamentul Trezoreriei.

"Riscul la adresa securitatii nationale reprezentat de tranzactie este legat de, printre altele, de aplicatiile militare si de corpul tehnic general de cunostinte si experienta a Aixtron, un producator si inovator de echipament si tehnologii de productie de semiconductori", a precizat departamentul.

Nitrura de galiu, un compus praf galben folosit in diodele emitatoare de lumina (LED), radare, antene si lasere, este realizat folosind tehnologie Aixtron, care a fost vanduta in trecut grupului american Northrop Grumman, producator de echipament militar.

Departamentul Trezoreriei a notat, in anuntul blocarii tranzactiei, ca Aixtron face echipament pentru industria semiconductorilor, inclusiv sistemele Metal-Organic Chemical Vapor Deposition (MOCVD) folosite la producerea straturilor cristaline pentru semiconductori, in special cele bazate pe nitrura de galiu.

Tehnologia pe baza de nitri de galiu poate mari puterea si sensibilitatea sistemelor de arme, diminuand costurile pentru ca necesita mai putina electricitate. Tehnologia este folosita pentru a actualiza radarelor americane si a sistemelor de parare antiracheta Patriot.

CFIUS nu isi motiveaza niciodata deciziile. Insa surse au declarat pentru Reuters ca a blocat in ianurie vanzarea Lumileds Lighting, detinuta partial de Philips, unui consortiu de investitori chinezi din cauza ingrijorarilor privind nitrura de galiu.