Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri, ca Legea vaccinarii este in stadiul avizarii, dar si ca aceasta prevede ca parintii nu vor avea obligatia de a-si vaccina copiii, in conditiile in care decizia lor va fi una informata, scrie Agerpres.

VaccinFoto: MorgueFile.com

'Legea vaccinarii este in stadiul de avizare. (...) Legea are trei capitole mari, importante. Pe de o parte, ne da baza legala pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esential. Daca ai baza legala, poti sa faci rezerve. Daca ai rezerve, atunci nu mai ramai fara vaccinuri. Al doilea lucru pe care il face este ca ne asigura ca exista responsabilitati foarte clare pentru fiecare autoritate: fie medicul de familie, fie comisiile judetene de vaccinare, fie Ministerul Sanatatii si celelalte institutii', a precizat ministrul, intr-o declaratie acordata presei.

El a facut de asemenea referire la faptul ca Ministerul Sanatatii isi va asuma responsabilitatea in cazul in care vaccinul are efecte secundare. Totodata, parintii vor fi obligati sa ia decizii informate.

'Al treilea lucru pe care il face foarte clar (legea, n.r.) este ca stabileste care sunt responsabilitatile ministerului pentru eventualele efecte secundare pe care, pentru prima data, Ministerul Sanatatii le va recunoaste. Va spune: 'da, daca exista efecte secundare, Ministerul Sanatatii isi asuma responsabilitatea'. De asemenea: care sunt responsabilitatile parintilor, si anume de a fi informati. Vor putea lua decizia sa nu vaccineze copilul, respectiv sa stabileasca un plan de vaccinare, dar asta vor face numai dupa ce se vor informa. Legea presupune obligatia familiei de a se informa, de a lua o decizie informata. (...) Exista sanctiuni, dar sanctiunile se refera strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informata', a spus el.