Presedintele Klaus Iohannis se declara bucuros dupa decizia UNESCO de a include tesutul covoarelor in lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanitatii, chiar de Ziua Nationala, afirmand ca aceasta traditie este o datorie si o onoare pentru pastratorii ei din Romania si din Republica Moldova, potrivit news.ro.

"Sunt bucuros sa aflu ca ieri seara, chiar de Ziua Nationala, la propunerea Romaniei si Republicii Moldova, traditia romaneasca a tesutului covoarelor (scoartelor) populare a fost inscrisa de UNESCO in Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanitatii. A fost astfel recunoscuta valoarea culturala universala a covorului popular romanesc", a scris presedintele, pe Facebook.

Iohannis a mai afirmat ca perpetuarea acestei traditii "este o datorie si o onoare pentru pastratorii ei", atat a celor din Romania, cat si a celor din Republica Moldova, precum si o mandrie pentru noi toti.

Tehnicile traditionale de realizare a scoartei in Romania si Republica Moldova au fost inscrise, joi, pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, potrivit deciziei adoptate de Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, care se desfasoara pana pe 2 decembrie, in Etiopia, informeaza unesco.org.

"O expresie a creativitatii, identitatii si coeziunii sociale, tehnicile au fost transmise din generatie in generatie in unele familii, dar si de ateliere si institutii de invatamant", arata site-ul UNESCO.

Potrivit site-ului, in mod traditional, scoarta era realizata de tesatori din Romania si Republica Moldova si obisnuia sa fie folosita in scop decorativ, pentru ceremonii funerale, expozitii si ca parte din zestrea miresei. In prezent, sunt vazute mai ales ca lucrari de arta.

Dosarul comun coordonat de Romania si elaborat impreuna cu Republica Moldova include si un documentar de 10 minute in care este prezentata tehnica traditionala de realizare a scoartei.

Pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultiural Imaterial al Umanitatii, Romania a mai fost inscrisa cu: "Ritualul Calusului" (2008), "Doina" (2009), "Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu" (2012), "Colindatul de ceata barbateasca in Romania si Republica Moldova" (2013) si "Jocul fecioresc" (2015).