Membrii echipajului SMURD Iasi care si-au pierdut viata in tragedia aviatica petrecuta dincolo de Prut au fost decorati, post mortem, de presedinte Republicii Moldova, distinctiile fiind inmanate de Ziua Nationala a Romaniei de consulul Republicii Moldova la Iasi, Ioan Coser, potrivit Agerpres.

Pilotii Doru Gavril si Voicu Socae, medicul Mihaela Dumea si asistentul medical Gabriel Sandu au fost decorati post mortem "in semn de inalta apreciere si recunostinta pentru indeplinirea ireprosabila a datoriei de serviciu, precum si pentru curajul, darzenia si spiritul de sacrificiu manifestate la salvarea de vieti omenesti in situatii exceptionale".

Decoratiile au fost inmanate de consulul Republicii Moldova la Iasi, Ioan Coser, in cadrul unei ceremonii organizate joi seara de primarul Iasiului, Mihai Chirica, la sediul Primariei, cu prilejul aniversarii a 98 de ani de la infaptuirea Marii Uniri de la 1918.

La eveniment au fost prezenti Diana Cimpoesu, coordonatorul SMURD Iasi si Dan Iamandi, inspectorul sef al Inspectoratului Situatii de Urgenta Iasi.

Cu acest prilej, Diana Cimpoesu, coordonatorul UPU SMURD Iasi a reamintit ca salvatorii morti la Cahul sunt adevarati eroi, intrucat, desi misiunea lor in statul vecin se terminase, ei si-au continuat zborul pentru un pacient aflat in coma, ventilat, care necesita o interventie chirurgicala de urgenta.

"Si-au curmat zborul la Haragas, pe 2 iunie. Si-au continuat insa misiunea de pe pamant prin copii lor si prin tot ce au lasat in urma, prin pacientii care traiesc pentru ca ei i-au salvat, prin studentii si medicii rezidenti indrumati de Mihaela Dumea, prin asistentii formati de Gabi Sandu, prin pilotii de la Unitatea Speciala de Aviatie de la Iasi", a spus in discursul sau Diana Cimpoesu.

Pe 2 iunie, un elicopter SMURD de tip EC 135, s-a prabusit in apropiere de localitatea Haragas, Republica Moldova, in timpul unei misiuni de salvare. In urma impactului cu solul, toti cei patru membri ai echipajului si-au pierdut viata.