Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat miercuri, la Adevarul Live, ca este foarte scump sa tii pe cineva in penitenciar si, desi legea spune ca o infractiune se pedepseste cu o pedeapsa privativa de libertate, sunt unele cazuri, cum ar fi infractiunile economice, in care este mai descurajant pentru o persoana sa ii iei fructele infractiunii decat sa o tii in penitenciar, noteaza News.ro.

Raluca PrunaFoto: Agerpres

"Pentru cineva care are prejudicii de sute de milioane de euro, toate teoriile economice ar spune ca, intr-un fel, este o investitie foarte buna sa stai un an, doi, trei, cinci ani in penitenciar, sa scrii niste carti, te porti bine, muncesti, meditezi si dupa aceea iesi si te bucuri de fructele infractiunii. Noi vrem sa luam fructele infractiunii si, in masura in care se poate, cu o justa masura, sa nu trimitem neaparat in penitenciar de la momentul unu, ci efectiv sa luam banii", a spus Raluca Pruna.

Ministrul a precizat ca atunci cand o persoana fura de la societate, un caracter descurajant mai mare are daca stie ca ceea ce risca este sa i se ia inapoi banii furati.

Raluca Pruna a mai spus ca exista in Codul penal dispozitii privind confiscarea extinsa, iar judecatorii, in timpul procesului penal, au la dispozitie mijloace sa se asigure ca bunurile obtinute din infractuni sunt indisponibilizate, chiar daca acestea au ajuns ulterior in proprietatea unor persoane din familia infractorului.

"Avem tot cadrul legal sa ne asiguram ca daca vrem mai multi bani la buget ii putem avea", a adaugat ministrul Justitiei.