Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala in privinta legii privind reforma in sanatate care "relativizeaza in mod nepermis reglementarea dosarului electronic de sanatate" si nu stabileste criterii obiective privind cei care pot accesa datele pacientilor.

Avocatul PoporuluiFoto: Agerpres

"Dispozitiile legale incidente prezinta un grad mare de generalitate, desi legifereaza intr-un domeniu atat de sensibil precum datele personale de natura medicala cuprinse in dosarul electronic al pacientilor", afirma institutia citata.

In esenta, in exceptia de neconstitutionalitate formulata, Avocatul Poporului retine caracterul lacunar al normelor care reglementeaza dosarul electronic de sanatate, de vreme ce reguli substantiale, esentiale in materia protectiei vietii intime, familiale si private, precum si a protectiei datelor cu caracter personal, nu sunt reglementate prin lege.

In cazul de fata, legea relativizeaza in mod nepermis reglementarea dosarului electronic de sanatate, lasand la latitudinea Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate stabilirea unor elemente esentiale ale utilizarii si completarii acestuia, cum ar fi accesul la datele retinute (cazurile in care sunt permise accesul si utilizarea datelor, categoriile de persoane care au acces la date, extragerea si prelucrarea datelor si informatiilor din DES), argumenteaza institutia.

"Avocatul Poporului observa ca asociatiile medicilor si cele ale pacientilor au expus in spatiul public o serie de temeri cu privire la implicatiile pe care aplicarea dosarului electronic de sanatate le-ar putea avea asupra vietii intime, familiale si private ale persoanelor fizice, precum si asupra vietii profesionale a acestora, in conditiile in care legiuitorul nu prevede o serie de garantii menite sa preintampine diseminarea datelor personale cu caracter medical", se arata in comunicatul de presa.

"Accesul la datele personale medicale ale pacientilor este permis unei categorii definite mult prea exhaustiv. Astfel, cadrul normativ actual, configurat de doua acte administrative normative, nu stabileste criterii obiective care sa limiteze la strictul necesar numarul de persoane care au acces si pot utiliza ulterior datele pastrate, astfel incat pacientii, ale caror date au fost pastrate in dosarul electronic de sanatate al pacientului, nu pot beneficia de garantii suficiente care sa le asigure protectia impotriva abuzurilor si a oricarui acces sau utilizari ilicite", explica Avocatul Poporului.

Institutia considera ca accesul si utilizarea datelor cuprinse in dosarul electronic de sanatate al pacientului trebuie sa se faca in conditii de maxima securitate, de natura a inlatura diseminarea (chiar si accidentala) a oricaror date personale care ar putea aduce prejudicii de orice fel persoanei in cauza.

Comunicatul integral al Avocatului Poporului,AICI.