Guvernul a adoptat, marti, o ordonanta de urgenta de modificare a Legii cinematografiei, care cuprinde o serie de schimbari legate de modul de finantare din Fondul cinematografic a productiei cinematografice, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, potrivit Agerpres.

"Prevede o serie de schimbari legate de modul de finantare din Fondul cinematografic a productiei cinematografice, prin transformarea creditului direct in sprijin financiar pentru productie si dezvoltare de proiect, modul de organizare a concursului de proiecte cinematografice si transparentizarea acestui concurs. De asemenea, asigurarea obligatiilor de reciprocitate la nivel european privind coproductiile internationale si sprijinirea educatiei audiovizuale", a spus Iolu.

Potrivit lui Iolu, mai multe masuri din OUG privesc sustinerea tinerilor creatori, o categorie dedicata de concurs pentru regizorii aflati la primul si al doilea lungmetraj si o alta pentru filmele de micro-buget, cat si incurajarea distributiei de film romanesc, prin marirea procentului obligatoriu de proiectii de la 5 la 10% cu astfel de productii in cinematografe.

O alta serie de interventii in lege se refera la protejarea patrimoniului cinematografic national, prin trecerea Arhivei Nationale de Filme din subordinea Centrului National al Cinematografiei in subordinea Ministerului Culturii, a mai spus Iolu.

El a precizat ca OUG prevede si asigurarea unor masuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a salilor si gradinilor de cinematograf de catre autoritatile locale de la Regia Autonoma "RomaniaFilm".

Totodata, Liviu Iolu a motivat urgenta adoptarii OUG prin existenta unor "disfunctionalitati" in domeniul cinematografiei.

"Din discutiile cu doamna ministru inteleg ca reprezinta o urgenta culturala, care daca nu s-ar fi concretizat printr-o reforma a Legii cinematografiei ar fi adancit si mai grav disfunctionalitatile deja existente si ar fi fost aduse prejudicii de imagine si de functionare pentru domeniul cinematografiei din Romania in raport cu contextul international", a spus Iolu.