Guvernul a prelungit, prin Ordonanta de urgenta, suspendarea prevederilor unui articol din actuala Lege a vanatorii, pentru a permite pasunatul animalelor domestice in terenul agricol si in perioada 6 decembrie 2016 si 24 aprilie 2017, se arata intr-un comunicat al Executivului. Potrivit acestuia, caracterul de urgenta al actului normativ este dat de necesitatea evitarii consecintelor economice si sociale ale scaderii efectivelor de animale, cu impact grav asupra crescatorilor de animale si sectorului zootehnic.

Este vorba despre suspendarea, pana la 25 aprilie 2017, a Art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede interzicerea acestui tip de pasunat in perioada 6 decembrie si 24 aprilie a fiecarui an.

Interdictia mentionata duce la diminuarea efectivelor de animale, din cauza bolilor pe care le genereaza lipsa de miscare si de acces la surse de apa naturale, si la degenerarea genetica a populatiilor de ovine, dintre care rasa Turcana e majoritara.

Este a doua oara cand guvernul actual ia o astfel de masura, dupa ce in decembrie anul trecut a asupendat pana la data de 25 aprilie 2016 aplicarea prevederilor art. 23 alin. (1) lit. c), prin OUG nr. 60/2015.