Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va face controale in perioada sarbatorilor de iarna, in piete, targuri si in unitatile de vanzare cu amanuntul, in toata tara, pentru verificarea modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare, anunta reprezentanti ai ANSVSA, potrivit News.ro.

Controalele ANSVSA, ce au ca scop verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare, vor avea loc in perioada 5 decembrie - 8 ianuarie in toate targurile de animale, piete agro-alimentare, abatoare, unitati de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si in magazine alimentare, carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati de tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie etc.

Potrivit ANSVSA, la nivelul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul judetelor si din municipiul Bucuresti, dar si al circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor (CSVSA) si al circumscriptiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ), va fi asigurata permanenta, atat in timpul saptamanii, cat si in weekend, va fi afisat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot face sesizari privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. Tot aici vor fi afisate si locurile in care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. in carnea de porc.

Daca in urma controalelor realizate de inspectorii ANSVSA se va constata ca nu sunt respectate conditiile sanitare veterinare de functionare, DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti vor suspenda activitatea pana la rezolvarea neregulilor si vor da amenzi in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare, mai transmit reprezentantii ANSVSA.

De asemenea, din cauza aparitiei unor focare de pesta porcina africana in Republica Moldova si Ucraina, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va lua masuri pentru prevenirea introducerii acestei boli pe teritoriul Romaniei, monitorizandu-se traseul produselor pe intregul traseu de la ferme/exploatatii catre abatoarele autorizate.