Fostul premier francez Francois Fillon, favoritul in viitoarele alegeri prezidentiale din Franta, a provocat rumoare in Germania ca urmare a atitudinii sale prea prietenoase fata de Rusia, dar previziunile ca o va invinge pe Marine Le Pen in scrutinul de anul viitor sunt salutate de Berlin, noteaza marti thelocal.de, citat de Agerpres.

Fillon a devenit candidatul din partea formatiunii Republicanii la prezidentialele din Franta din mai anul viitor, obtinand o victorie rasunatoare in fata contracandidatului sau mai moderat Alain Juppe.

Sondajele de opinie actuale prezic o victorie facila a candidatului conservator in fata liderei Frontului National (extrema dreapta), Marine Le Pen, in alegerile prezidentiale de anul viitor. Aceasta este in sine un motiv de multumire in Germania, partenerul traditional al Frantei in cadrul Uniunii Europene, care este bulversata de victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din Statele Unite, de votul britanicilor favorabil iesirii din UE si de ascensiunea populismului pe continentul european.

''Orice presedinte francez care nu este Marine Le Pen constituie o veste buna pentru guvernul german'', a declarat Stefani Weiss, analist pe afaceri europene in cadrul Fundatiei Bertelsmann.

Exista si alte motive pentru care un tandem Merkel-Fillon in centrul Europei ar trebui sa fie o varianta potrivita. Amandoi sunt membri ai familiei politice conservatoare, avand radacini crestine puternice - Fillon catolic, Merkel protestanta.

Pozitia lui Francois Fillon privind taierea cheltuielilor de stat este salutata de guvernul german, care a sustinut constant masurile de austeritate.

In Germania, Fillon este descris ca fiind versiunea franceza a fostului cancelar german Gerhard Schroder, care la inceputul anilor 2000 a adoptat o reforma dureroasa a sistemului de ajutoare sociale german. Desi contestate dur la acea vreme, politicile lui Schroder, un social-democrat, au fost ulterior creditate ca fiind solutia pentru scaderea ratei somajului si cresterea competitivitatii economiei germane.

La o privire mai atenta, insa, se constata ca exista diferente majore intre Francois Fillon si Angela Merkel, in special cu privire la modul in care ar trebui sa fie condusa Europa.

In opinia fostul premier francez, Uniunea Europeana ar trebui sa fie condusa de state individuale mai degraba decat de Bruxelles, in timp ce Germania este satisfacuta cu lasarea anumitor dosare la latitudinea Comisiei Europene, printre care amploarea deficitelor bugetare.

In subiecte mai spinoase, precum refugiatii si migratia, Merkel doreste aplicarea unui sistem de cote pentru distribuirea solicitantilor de azil intre statele membre. Aceasta ar putea fi o idee greu de acceptat pentru Francois Fillon, care sustine ca Franta are ''o problema legata de islam''.

Insa cele mai mari divergente intre Fillon si Merkel se refera la politica externa, mai ales la maniera in care trebuie sa fie abordata relatia cu Rusia. Francois Fillon, acuzat de criticii sai ca este prea apropiat de presedintele rus Vladimir Putin, a cerut ridicarea sanctiunilor impuse Moscovei dupa anexarea Crimeii. El este de parere ca UE si SUA au ''provocat'' Rusia prin extinderea prezentei NATO in Europa de Est.