Ministrul Educatiei Mircea Dumitru a aproba prin ordin componenta noului Consiliu National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), respectiv regulamentul de organizare si functionare al forului. Alexandru Babes, cercetator si profesor de Neurobiologie la Universitatea din Bucuresti, a fost numit presedinte al CNCS. Consiliul National al Cercetarii Stiintifice este un organism consultativ al Ministerului Educatiei si are drept misiune principala stimularea excelentei in cercetarea stiintifica.

Alexandru BabesFoto: biologie.kappa.ro

Misiunea CNCS este de a sprijini Ministerul Educatiei si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI) in procesele de coordonare, finantare, monitorizare si evaluare a activitatilor de cercetare stiintifica din Romania, in conformitate cu Strategia Nationala de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (SNCDI 2014-2020).

CNCS este format din 21 membri, inclusiv presedintele si cei doi vicepresedinti ai acestuia, numiti prin ordin al ministrului Educatiei pentru un mandat de patru ani.

Alexandru Babes, cercetator si profesor de Neurobiologie la Universitatea din Bucuresti, a fost numit presedinte al CNCS. Vicepresedinti sunt Cristian Litan de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca si Mirela Voiculescu de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati.

Membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice:

  • 1. Alexandru BABES, presedinte - Universitatea Bucuresti / Domeniul: Biologie
  • 2. Cristian LITAN, vicepresedinte - Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca/ Domeniul: Stiinte socio-economice
  • 3. Mirela VOICULESCU, vicepresedinte - Universitatea dunarea de Jos, Galati / Domeniul: Stiintele pamantului
  • 4. Ovidiu Cristian ANDRONESI - Harvard Medical School, Boston / Domeniul: Medicina
  • 5. Viorel BADESCU - Universitatea Politehnica Bucuresti / Domeniul: Stiinte ingineresti
  • 6. Ioan BOLOVAN - UniversitateaBabes Bolyai, Cluj-Napoca / Domeniul: Stiinte umaniste
  • 7. Emil-Alexandru BRUJAN - Universitatea Politehnica Bucuresti  / Domeniul: Stiinte ingineresti
  • 8. Gabriela CARJA - Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi / Domeniul: Stiinta materialelor
  • 9. Mihai CIUBOTARU - Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" / Domeniul: Biologie si Ecologie
  • 10. Cristian DOGARU - University Campus Suffolk / Domeniul: Stiinte socio-economice
  • 11. Lucian DRAGUT - Universitatea de Vest Timisoara / Domeniul: Stiintele pamantului
  • 12. Dorel LUCANU - Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi / Domeniul: Matematica si Informatica
  • 13. Liviu MARIN - Universitatea Bucuresti / Domeniul: Matematica si Informatica
  • 14. Michael METZELTIN - Universitatea din Viena /  Domeniul: Stiinte umaniste
  • 15. Emil Mihai PAVELESCU - Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Microtehnologie - IMT Bucuresti / Domeniul: Fizica
  • 16. Lucian PARVULESCU - Universitatea de Vest, Timisoara / Domeniul: Biologie si Ecologie
  • 17. Vasile PARVULESCU - Universitatea Bucuresti / Domeniul: Chimie
  • 18. Gabriela RAPEANU - Universitatea "Dunarea de Jos" Galati / Domeniul: Stiintele vietii aplicate si Biotehnologii
  • 19. Costel SARBU - Universitatea Babes Bolyai, Cluj-Napoca / Domeniul:Chimie
  • 20. Flavius SOLOMON - Academia Romana - Filiala Iasi / Domeniul: Stiinte umaniste
  • 21. Laurentiu STOLERIU - Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi / Domeniul: Fizica

"Membrii CNCS au fost desemnati in urma unui proces transparent demarat in luna septembrie, pe criterii de prestigiu profesional si moral. Aria de selectie a fost formata din cadre didactice universitare si cercetatorii cu performante stiintifice cu relevanta internationala, avand cel putin titlul de conferentiar sau de cercetator stiintific II ori titluri echivalente obtinute in strainatate, sau indeplinind cerintele, conditiile si criteriile pentru obtinerea acestor titluri", informeaza Ministerul Educatiei.

CNCS are urmatoarele atributii principale:

  • a) stabileste standardele, criteriile si indicatorii de calitate pentru cercetarea stiintifica, aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice;
  • b) auditeaza periodic, la solicitarea MENCS, sau din proprie initiativa, cercetarea stiintifica universitara ori din unitatile de cercetare-dezvoltare;
  • c) prezinta anual MENCS un raport privind starea cercetarii stiintifice in invatamantul superior si performantele universitatilor. Raportul este public si va fi afisat pe site-ul CNCS
  • d) contribuie la evaluarea calitatii cercetarii studiilor universitare de doctorat, in conformitate cu prevederile Legii Educatiei Nationale.

Bugetul CNCS este gestionat prin Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) si se constituie pe baza contractuala intre Ministerul Educatiei si UEFISCDI, sau din alte surse legal constituite gestionate de UEFISCDI, conform legii.

Pentru activitatea desfasurata, membrii CNCS si ai organelor de lucru ale acestuia sunt remunerati, in afara activitatii de baza, in conditii stabilite prin ordin al ministrului Educatiei, conform legii, in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie pentru bugetul CNCS. Pentru participarea la sedinte sau reuniuni de lucru, membrilor CNCS si organelor de lucru ale acestuia le sunt decontate cheltuielile de transport si cazare, in conditiile legii.

Ministrul Educatiei, presedintele ANCSI ori un reprezentant al acestora pot participa, de drept, la sedintele CNCS, in calitate de observatori. De asemenea, CNCS poate invita in cadrul sedintelor proprii persoane externe consiliului, in calitate de observatori sau de consultanti.

Guvernul a aprobat in luna august o hotarare prin care este stabilita procedura privind elaborarea de lucrari stiintifice publicate sau de inventii brevetate de catre persoanele private de libertate, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice fiind insarcinat sa confirme caracterul stiintific, prin trei evaluatori a caror identitate va fi confidentiala.

De asemenea, CNCS joaca un rol in procesul de evaluare a scolilor doctorale, fiind institutia care analizeaza calitatea cercetarii.

Astfel, potrivit Legii Educatiei Nationale, aceasta evaluare se face de catre ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior) sau o alta agentie de asigurare a calitatii, in baza rapoartelor CNCS (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice) referitor la calitatea cercetarii si a rapoartelor CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) privind calitatea resurselor umane.